Ramaderia

Òpera, matalassos de làtex i dutxes per millorar la qualitat de la llet

26/02/2020

Can Ribas és una granja de Maçanet de la Selva (Girona) on les vaques escolten òpera, dormen en algun casos sobre matalassos de làtex i disposen de ventiladors i dutxes per complir amb els estàndards més elevats de benestar animal i per millorar la qualitat de la llet.


Al capdavant del negoci hi ha en Josep Maria Ruiz, que dirigeix una de les 220 explotacions familiars amb què treballa la companyia Danone i que s'ha donat a conèixer gràcies a un popular anunci que destaca el tracte que dona al bestiar i també als esforços que fa per contribuir a la sostenibilitat d'aquesta manera de guanyar-se la vida.


Ruiz s'ha adaptat als paràmetres del segle xxi, convertit en la quarta generació al capdavant de Can Ribas, i presumeix de fer servir tecnologia, com una aplicació de mòbil que informa del moment òptim d'inseminació de cada vaca per disposar dels dies festius que mai no van tenir el pare o l'avi.


A ell i a la seva família els preocupa el medi ambient i conrea camps de pastura per als animals que adoba amb els purins de la granja, alhora que ha canviat la palla sobre la qual reposava el bestiar per serradures, amb la qual cosa redueix la temperatura que assolia el primer d'aquests materials en fermentar.


El benestar animal és una altra gran preocupació d'en Josep Maria Ruiz, també perquè, segons detalla, d'aquest factor depèn en part la qualitat de la llet que produeix.


Perquè els exemplars joves no dormin sobre el terra, tenen matalassos de làtex d'uns quinze centímetres de gruix i totes les vaques gaudeixen de la música d'òpera que surt d'un altaveu. Un rodet per jugar i fer-se una espècie de massatge és un altre dels estris d'aquesta granja, sempre amb aquest objectiu de benestar animal, perquè, segons detalla el propietari, "si un exemplar està més anys aquí produeix més quantitat de llet i si dona menys problemes, encara és millor".


El canvi climàtic ha arribat també a la ramaderia, d'aquí que se substitueixi la palla per serradures o la presència de les dutxes i de ventiladors.