El sector de la producció ecològica en general està vivint un bon moment a Espanya, amb un augment del 3,5% el 2020 en comparació amb l'any anterior, fins a arribar a les 2.437.891 hectàrees. Aquestes dades confirmen una tendència de creixement anual mitjà de la superfície ecològica del 4,8% en l'últim lustre i situen la superfície agrària útil (SAU) dedicada al cultiu ecològic en el 10%.
Amb aquesta xifra, Espanya ocupa el primer lloc en superfície ecològica a Europa, seguida de França i Itàlia, el que confirma que continua a un ritme de creixement i de consolidació del sector que ens situa com al primer productor d'agricultura ecològica, per superfície, de la Unió Europea, i entre els tres més grans del món per darrere d'Austràlia i Argentina. En l'actualitat, ens diuen des del MAPA, Espanya està en disposició de poder complir el 2030 amb l'objectiu fixat en el Pacte Verd Europeu de destinar un 25% de les terres agrícoles a la producció ecològica, en línia també amb l'agenda de transformació ecològica que s'ha marcat el Govern.
Els consumidors són cada cop més conscients de l'alt valor afegit de d'oli d'oliva verge extra ecològic. El nou perfil de consumidor de productes ecològics és el de consumidors coneixedors del que compren, que identifiquen producte ecològic amb salut i que aprecien que darrere del producte hi hagi una història, un paisatge, un territori. A més, en el cas concret de l'oli d'oliva, els preus es mantenen en el temps. En contraposició amb el negoci de l'AOVE convencional, el de l'ecològic resulta més estable, com bé s'ha demostrat. L'oli d'oliva verge extra ecològic sol tenir de mitjana un diferencial de 60 cèntims per litre en comparació amb el seu homòleg convencional. A més, l'oli d'oliva verge extra ecològic és molt demandat a l'estranger.
El fet que l'oli d'oliva verge extra es produeixi ecològicament té molts beneficis per a la nostra salut i per la del planeta, perquè en aquest sistema de producció només es permet l'ús de productes orgànics (no sintètics). El fet d'estar lliure de pesticides o altres productes químics aporta un concepte saludable a l'AOVE, a més de tractar-se d'un cultiu que fomenta la biodiversitat i lluita eficaçment contra el canvi climàtic.
Totes les fases del procés de producció de l'oli ecològic, des de la primera fins a l'última, són extremadament respectuoses amb el medi ambient, ja que la base d'aquest cultiu és que està fet amb una oliva ecològica cent per cent, en què s'ha respectat un reglament i un sistema oficial de control i garantia que assegura que no hi ha substàncies químiques de síntesi. Després, l'elaboració ha de ser acurada i professional perquè aquesta excel·lent matèria primera expressi el suc d'oliva amb la màxima qualitat.