Indústria

Oberta la tercera licitació per retirar oli d'oliva

25/01/2020

La tercera licitació per emmagatzemar oli d'oliva i poder-lo retirar del mercat arranca aquest dimecres, un mecanisme adreçat a reflotar els preus d'aquest producte, que ha començat l'any en la mateixa línia baixista que van acabar el passat.


El resultat de les dues primeres licitacions va decebre el sector i el mateix ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui va demanar a Brussel·les més ambició perquè aquest mecanisme tingui efecte.


Aquesta tercera fase s'allargarà fins al 27 de gener, quan es preveu conèixer quina quantitat autoritza emmagatzemar la Comissió Europea (CE).


Des del sector quantifiquen al voltant de les 200.000 tones la xifra mínima per retirar a partir de la qual calculen que els preus poden pujar; de moment, en les dues primeres es van assolir les 21.000 tones.


Els operadors han de sol·licitar emmagatzemar una determinada quantitat d'oli d'oliva i precisar a partir de quin import estan disposats a acceptar l'ajuda europea per retirar-lo i guardar-lo durant sis mesos ?en aquest període no es pot comercialitzar?, amb l'objectiu que en reduir la demanda els preus millorin.