Nova Zelanda ha llançat un programa genètic, el primer d'aquesta mena al món, per impulsar la cria d'ovelles amb una "baixa emissió de metà", un dels gasos que contribueixen a l'escalfament del planeta.
"Aquest enfocament actualment beneficiarà la indústria bovina, que representa poc menys del 20 % de les emissions contaminants de Nova Zelanda", va dir a Efe Mark Aspin, director general del Consorci Pastoral de Recerca de Gasos d'Efecte d'hivernacles (PGGRC, sigles en anglès).
A Nova Zelanda, un país de poc més de 4 milions d'habitants i gairebé 28 milions d'ovelles, el 80 % de les emissions totals de metà provenen del bestiar vaquí i oví. A fi de reduir-les, l'organització Beef + Lamb New Zealand (B+LNZ) i el PGGRC van anunciar la setmana passada que començaven a implementar un programa genètic basat en els mesuraments de "valors de criança", que identifiquen les característiques que es persegueix potenciar per millorar els ramats.
Un d'aquests valors és el nivell d'emissió de metà que cada ramader implicat en el programa mesura en una porció del ramat mitjançant unes "cambres d'acumulació" adaptables al remolcador d'un camió que es desplaça fins a les granges.
Les ovelles passen 50 minuts en aquestes cambres aïllades en dues sessions que es fan en un període de 14 dies per determinar quant de metà emet cadascuna, sobretot quan eructen o vomiten.
El programa es basa en una recerca que va començar fa deu anys per aprofitar que cada ovella genera una quantitat diferent de metà i que les diferències passen a la generació següent.
"Hem treballat en aquesta recerca des del 2008. Els mesuraments s'han provat durant uns sis anys i s'han ajustat per mesurar els genotips dels exemplars reproductors", va assenyalar Aspin.
Els resultats permetran als criadors seleccionar els moltons que tenen menys nivell d'emissions i fer-los servir per a la reproducció, en un procés que donarà resultats en uns dos anys, el que triga un d'aquests animals a desenvolupar-se comercialment.