Agricultura

La nova PAC oficialitza els vins desalcoholitzats

14/01/2022

Una de les novetats per al sector vitivinícola consisteix a oficialitzar la desalcoholització i la desalcoholització parcial del vi. En la definició d'aquest nou marc normatiu, la UE s'ha basat en els treballs de l'OIV, principalment en les resolucions OIV-ECO 523-2016, OIV-ECO 433-2012 i OIV-ECO 432-2012


D'ara endavant, la denominació de la categoria de producte (indicació obligatòria) es pot completar amb els termes "desalcoholitzat" o "parcialment desalcoholitzat" per als productes següents: vi, vi escumós i vi d'agulla gasificat. La desalcoholització total es limita als productes sense indicació geogràfica o denominació d'origen. La desalcoholització parcial està autoritzada per a tots els vins, vins escumosos i vins d'agulla gasificats.


Seguint les recomanacions de l'OIV (OIV-OENO 394A-2012), les operacions de desalcoholització permeses per reduir part o gairebé la totalitat del contingut d'etanol en aquests productes són l'evaporació parcial al buit, les tècniques de membrana i la destil·lació.