Ramaderia

Nou projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa

21/01/2022

Neix un ambiciós projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa en explotacions de Catalunya, el País Basc, Navarra i Cantàbria. Serà un front comú entre diversos actors d'aquestes comunitats per fer front al canvi climàtic, en què es revisaran tots els agents de la cadena làctia des de l'elaboració fins a la distribució per aconseguir una producció més sostenible que garanteixi, a més, una bona salut econòmica i social de les granges familiars.


El projecte l'impulsen les cooperatives Llet Nostra, Kaiku Berdea i AGC Agrocantabria, que tindran el suport dels governs de Catalunya, el País Basc, Navarra i Cantàbria, i amb la col·laboració de centres tecnològics i de recerca com els bascos AZTI i NEIKER, INTIA a Navarra i l'IRTA a Catalunya. Entre les mesures que es plantegen per reduir la petjada ambiental hi ha la transformació digital del sector a través de noves infraestructures tecnològiques, l'automatització i l'ús d'aplicacions d'intel·ligència artificial i les dades massives, així com la millora de l'eficiència en la producció .


Formaran part d'aquesta iniciativa 603 explotacions ramaderes familiars que produeixen en conjunt 337 milions de litres de llet, 9 empreses distribuïdores amb 791 empleats i 6.900 clients del canal hostaleria de les comunitats implicades. La iniciativa suposarà una inversió total de 110 milions d'euros que es distribuiran entre el 2021 i el 2026.