Agricultura

El nou pla d'assegurances agràries repeteix pressupost

11/11/2019

El Govern espanyol ha aprovat avui en el Consell de Ministres el nou pla d'assegurances agràries, un instrument "fonamental" per al sector primari i que manté de cara a l'exercici vinent la dotació pressupostària en 211,2 milions d'euros.


Així ho ha explicat avui en la roda de premsa posterior al Consell el ministre el funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui ha destacat que aquesta iniciativa s'ha convertit "en l'eina més eficaç per gestionar els riscos" en explotacions agrícoles, ramaderes, aqüícoles i forestals.


Planas ha recordat que el projecte pressupostari de l'Executiu presentat el mes de febrer incloïa augmentar la dotació d'aquest pla d'assegurances agràries en 30 milions d'euros, tot i que en ser tombat al Congrés es va prorrogar el pressupost anterior sota les mateixes condicions.


Tot i això, el titular en funcions d'Agricultura ha destacat que enguany es va fer una "ampliació de crèdit" de 33,5 milions ?tal com també es va fer el 2018, però aleshores de més quantia?, fins a sumar 244,7 milions adreçats a cobrir riscos en el sector primari.


El programa espanyol "és una referència a escala europea i mundial, pocs països tenen un sistema tan desenvolupat", ha destacat Planas sobre aquest pla.


El sistema és de subscripció voluntària i permet als professionals assegurar les explotacions pel que fa a diversos riscos, fonamentalment relacionats amb el clima, per rebre així una indemnització en cas de fenòmens meteorològics adversos.


Elaborat en col·laboració amb companyies asseguradores privades, actualment es calcula que de mitjana el subscriptor d'aquestes assegurances agràries aporta el 58 % del cost, ja que el 42 % prové d'ajudes estatals i autonòmiques. Entre el gener i mitjan octubre, el volum d'indemnitzacions que han rebut els pagesos espanyols va pujar a 550 milions d'euros, segons xifres oficials, en la major part pels problemes causats per la sequera.


Un cas paradigmàtic és el dels cereals, amb més de 100 milions d'euros en compensacions; només com a conseqüència de la depressió aïllada a nivells alts de la atmosfera (DANA) es calcula que s'han aprovat 90 milions més en indemnitzacions per a diferents conreus.


El nombre de pòlisses subscrites per pagesos i ramaders va pujar l'any passat a 380.000 aproximadament, amb un capital garantit total de 14.000 milions d'euros. Planas ha precisat que el nombre de pòlisses va caure en contrast amb la pujada del capital garantit, un moviment que ha relacionat amb l'increment de la mida d'una part de les explotacions.