María Naranjo Crespo és la directora d'Indústria Alimentària de l'ICEX Espanya Exportació i Inversions, organisme dependent del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Llicenciada en Dret i en Ciències Econòmiques i Empresarials per l' ICADE, està vinculada a l' ICEX des de l' any 2002, on ha ocupat diferents càrrecs.
Totes les dades apunten que aquest 2021 conclou com un any de recuperación per al nostre sector agroalimentari quant a les seves vendes a l'exterior. ¿Quines dades maneja l'ICEX i quins són els subsectors que més han despuntat?
El 2020, malgrat la pandèmia, les exportacions de la indústria alimentària en el seu conjunt van créixer per sobre del 4 % (enfront d'una caiguda global de les exportacions espanyoles de més del 10 %), superant els 52.000 M€ exportats. El 2021, les exportacions tornen a créixer amb força, amb un increment fins al setembre del 10,99 %. Tot i que l'auge de les vendes internacionals és generalitzat, podem destacar el fort creixement dels productes carnis de major valor afegit (pernils i transformats carnis) amb un 15 %; els peixos i mariscos, les exportacions dels quals augmenten més d'un 25 %, o l'oli d'oliva amb un creixement de més del 17 %. Les begudes alcohòliques, que van ser una de les les partides més afectades pel tancament del canal HORECA el 2020 amb una caiguda del 3,5 %, creixen amb força aquest any a més d'un 13 % fins al setembre.
En aquest sentit, ¿quina és la seva valoració del que han suposat per al sector agroalimentari els dos anys més durs d'una pandèmia que encara patim?
La indústria alimentària ha estat un motor d'exportació durant tota la pandèmia i un exemple de solidaritat i capacitat de transformació per adaptar-se a un entorn canviant i donar el millor de si mateixa en moments d'incertesa.Comprovem el 2020 com els cellers eren capaços d'atendre les noves necessitats de solucions hidroalcohòliques, renunciant a la producció de vi, i com les indústries d'aliments posaven a la seva disposició els equips protecció per donar suport als hospitals. La indústria alimentària va ser l'única que va romandre oberta en els moments més durs per no desabastimentar la població. Espanya es va convertir en el rebost de tot Europa i, malgrat les restriccions a la mobilitat, va seguir exportant tothom. Les exportacions van seguir creixent el 2020. És cert que els sectors més sensibles i dependents del canal HORECA van patir un retrocés de les seves vendes nacionals i internacionals però aquest període els ha servit per revisar els seus canals de venda, com ho demostra el fort creixement del canal on-line en tots dos exercicis i per reforçar la seva aliança i la seva aposta pel canal HORECA després de la pandèmia.
El 2021 ha traït una notícia important per a l'estratègia d'internacionalització de la nostra indústria alimentària: la fi del contenciós Airbus-Boeing amb EUA i la congelació dels aranzels de retorsió que tant penalitzaven les nostres empreses. EUA és, sens dubte, un mercat fonamental, potser el més important fora de la UE, i és d'esperar que les exportacions a aquest mercat creixin amb força en els pròxims anys.
¿Quin és el pla estratègic de promoció que proposa l'ICEX al nostre sector agroalimentari de cara al 2022?
El nostre pla estratègic té diversos eixos, que em gusta resumir en tres "D": la primera, seguir apostant per la diversificació de mercats com a destinació de les nostres exportacions. Mercats com EUA, Mèxic i Canadà a Amèrica; Japó, Singapur, Filipines, Corea del Sud o els EAU a Àsia, i el Regne Unit a Europa tindran un gran protagonisme al nostre calendari.
Treballarem en activitats de recerca de distribució i en accions que donin suport als importadors en aquells països on les restriccions a la mobilitat segueixen sent importants i, per suposat, en activitats d'oportunitat com els Food Pitch, que permeten respondre a demandes del retail en tot el món per ampliar la presència de productes espanyols sense exigir el desplaçament de les empreses.
La segona "D" es refereix a la diferenciació dels nostres productes incidint en l'excel·lència i diversitat del rebost espanyol. Hem previst esdeveniments de magen com el pavelló d'Espanya a Aspen Food & Wine Classic, el principal festival gourmet d'EUA; els Spain's Great Match a Orlando, Nova York o San Francisco; el Sopar de la Gran Ordre de Cavallers del Vi al Regne Unit i els diferents Spanish Extravaganza que organitzarem a Mèxic i a diverses destinacions d'Àsia. A més, Espanya serà el país convidat a la fira Goûts et Terroirs a Suïssa. A tot això s'unirà la campanya de comunicació i relacions públiques Spain Food Nation que estem desenvolupant amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en mercats estratègics com EUA, Xina o el Regne Unit.
La tercera "D" fa referència a la digitalització i l'aposta pel canal on-line i el comerç electrònic. Desenvoluparem una nova edició del programa de formació i acompanyament en aquest canal de la mà de la FIAB i hem apostat per un conjunt d'activitats en plataformes electròniques de tot el món (Wine.com, Amazon, ECRM, OCADO...).
¿Quin és l'actual paper de l'ICEX en el procés obert amb el Brexit i com veu el nou panorama per als nostres productes agroalimentaris al mercat britànic?
L'ICEX ha fet un esforç extraordinari per dissipar la incertesa que envolta el marc regulatori d'accés al mercat britànic després del Brexit. L' Oficina Econòmica i Comercial ha publicat un conjunt de guies senzilles i precises sobre les normes i el calendari aplicable en cada producte. S'han realitzat infinitat de webinaris informatius, i a Finestra Global les consultes sobre el Brexit de la indústria alimentària han augmentat més d'un 40 % en l'últim any.
A més d'aquest esforç informatiu i formatiu, el Regne Unit serà una destinació prioritària de les nostres activitats de promoció el 2022 (Eat Spain, Drink Spain, Annual Tasting, Gran Ordre de Cavallers del Vi...).
El passat mes de novembre l'ICEX va renovar amb el MAPA el seu acord de col·laboració per implementar la campanya de comunicació internacional del sector agroalimentari espanyol. ¿Amb quina dotació econòmica i on se centrarà la mateixa?
Efectivament, al setembre es va renovar aquesta aliança amb una dotació de 4,5 M€ per al període 2022 i 2023. L'acord preveu no només el desenvolupament d'una campanya de comunicació molt potent en mercats com EUA, Xina o Suïssa, sinó també un conjunt d'esdeveniments de relacions públiques amb professionals del sector i davant el consumidor final per reforçar els missatges de la campanya. EUA és un destí prioritari d'aquest conveni per poder aprofitar la finestra d'oportunitat que suposa la congelació de aranzels.
Des del meu punt de vista, aquest conveni reflecteix l'esforç conjunt de dues institucions com el MAPA i l'ICEX per donar suport a la indústria alimentària als mercats internacionals. Aquestes campanyes d' imatge i reputació requereixen temps i recursos. Spain Food Nation va néixer amb una vocació de continuïtat per assegurar l'impacte entre professionals i públic final.
El 2021 l'ICEX va llançar Restaurants from Spain, distintiu internacional de la qualitat gastronòmica espanyola. ¿Quina és la seva percepció de com ha s'ha acollit aquest?
Malgrat haver llançat aquesta iniciativa en plena pandèmia, quan els tancaments afectaven de manera més severa la restauració, l'acollida del projecte, tant als mercats on s'ha implantat (Alemanya, Bèlgica, Xina, Estats Units, Irlanda, Japó, Països Baixos, Regne Unit i Singapur) com per part de les empreses i sectors de la indústria alimentària a Espanya ha estat excepcional.
Aquest projecte s'ha concebut com una aliança amb el canal HORECA i una manera de reivindicar el seu paper com a ambaixadors del nostre rebost i la nostra gastronomia pel món. Els restaurants certificats formació per al seu personal en els productes de el rebost espanyol i en els nostres vins. A més, es prepara amb ells una campanya de comunicació local i se'ls converteix en els protagonistes de les accions de promoció que l' ICEX organitza en aquestes destinacions. Tanquem l'any amb 65 restaurants certificats en tothom. I el 2022 aquest nombre augmentarà considerablement.
Recentment han llançat Spain's Pantry, el primer certificat oficial sobre els productes del rebost espanyol. ¿En què consisteix? ¿Ve aquest a tancar l'oferta formativa que ofereix l'ICEX per a professionals internacionals?
El programa Spain's Pantry és un curs de formació on-line en anglès que hem desenvolupat amb el Basque Culinary Center. A través de cinc mòduls setmanals, s'estudien amb professors d'aquest prestigiós centre tots els productes del rebost espanyol, incloent-hi, per suposat, un mòdul de vins. Aquest programa va dirigit a professionals estrangers.
Pretenem formar a responsables de botigues; del canal HORECA; dels establiments que tinguin el segell Restaurants from Spain perquè es converteixin en autèntics prescriptors dels nostres productes i puguin seleccionar-los i vendre'ls també millor en els seus mercats.
El 2022 llançarem per fi el programa Spanish Wine Educator, un programa de formació presencial a Espanya perquè els professionals que ja s'han format a l'Spanish Wine Specialist puguin ser formadors en destinació dels vins d'Espanya. També abordarem la formació en xinès d'aquests programes, ja que en aquest país el coneixement de l'anglès encara no està generalitzat i és essencial apostar per la formació.
En una recent presentació de la propera edició de la Barcelona Wine Week, va esmentar que els reptes del nostre sector vitivinícola se centraven en la diversificació de mercats i de productes i en la digitalització. Creu que aquests reptes són extrapolables a la resta de productes agroalimentaris?
Clarament, són també aplicables a tota la indústria alimentària. Les exportacions agroalimentàries encara avui es concentren gairebé en un 80% als mercats de la UE. És fonamental apostar per mercats d'alt potencial fora d'Europa. Estats Units, Japó, Corea del Sud, Singapur o Mèxic són només algunes de les destinacions on els nostres productes estan creixent.