Pesca

No hi ha percebes i el marisc puja un 30 % pel temporal

23/12/2019

Gairebé no hi ha percebes, la cabra va escassa i els preus del marisc en general s'han disparat de mitjana un 30 % per sobre de l'augment que generalment es dona davant de la proximitat de les festes nadalenques, i tot això, a causa del temporal a les costes gallegues.


És el que han indicat fonts del sector consultades per Efe, professionals de diversos punts de la Comunitat que han al·ludit a la borrasca Elsa, que ha obligat diverses embarcacions de pesca artesanal a romandre al port.


Fonts de la llotja de Vigo han assenyalat que no hi ha oferta de percebes, ja que amb les onades de cinc a sis metres resulta impossible poder capturar aquesta espècies que es troba a les roques i que aquests dies té un valor d'entre 120 i 150 euros per a peces grans, tot i que en supermercats i botigues s'incrementa encara més.


Generalment, en aquestes dates el preu rondava els 80 euros per quilo a la llotja per a la mida mitjana. Però, per exemple, Masé Núñez, una pescatera d'O Grove (Pontevedra), ha explicat que s'han arribat a pagar més de 200 euros, un preu similar al de la gambeta a la llotja.


"És que el lluç ja està a 20 euros; mai de la vida havia pagat jo aquest preu... Tot està molt car. El que menys, entre 10 i 20 euros de diferència de l'any passat a aquest. És normal pel mal temps que fa. Els pocs vaixells que surten venen bé. No n'hi ha i ho venen tot. I més que en vendrien", ha explicat en declaracions a Efe.


Entre les espècies més demanades cada desembre figuren la nècora, la cabra i el bou de mar, que van escassos per la falta de captures a causa de l'onatge i el fort vent en zones costaneres.


El preu de la cabra, segons fonts de la llotja de Vigo, ha arribat avui als 42 euros el quilo, davant d'una mitjana de 19 a 27 euros la setmana passada. El bou de mar es va vendre durant la jornada a entre 25 i 28 euros per quilo, davant dels 16 euros de mitjana de la setmana passada.


Fonts de la firma Pescados Folies, un intermediari de venda de marisc i peix, van comentar que "hi ha molta escassetat" de producte gallec fresc, principalment de marisc, per la qual cosa s'ha elevat el preu al mercat. Segons els seus càlculs, el preu de la cabra s'ha disparat fins a un 60 % per la falta de proveïment, que ha portat algunes espècies a "preus prohibitius".


En canvi, la cloïssa, segons fonts de la llotja de Vilanova de Arousa, té preus "estables" per a la bavosa, la varietat que més es consumeix aquestes dates, a 22 euros el quilo, davant d'una mitjana de 14 a 15 euros la resta de l'any.


La cotització de peixos com el lluç, el besuc i el rap, àmpliament consumits durant les festes nadalenques, ha pujat d'un 20 % a un 30 %, un augment propi d'aquestes dates.


No obstant això, es tracta d'espècies pescades a la zona del Gran Sol, al nord de l'oceà Atlàntic, que els vaixells gallecs que pesquen en aquesta zona prefereixen descarregar a Irlanda perquè la mercaderia arribi al més aviat possible a Espanya, però per carretera.


El peix es carrega en camions que circulen des d'Irlanda fins al Regne Unit en transbordador per després travessar en tren el túnel sota el canal de la Mànega i finalment recórrer França per autopista fins a Espanya, cosa que permet arribar-hi abans que en vaixell.