Agricultura

No hi ha acord per a la reforma de la PAC

31/05/2021

Després de concloure les negociacions entre el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió sense que s'hagi arribat a un acord sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC) per al període 2023-2027, el grup socialista ha reiterat el seu compromís de lluitar per una PAC sostenible, que millori els drets socials, impulsi el desenvolupament econòmic dels agricultors i agricultores i de les comunitats rurals, i serveixi per combatre el canvi climàtic.


www.europarl.europa.eu/meps/es/125045/CLARA_AGUILERA/home" target="_blank" rel="noopener">Clara Aguilera, portaveu socialista a la Comissió d'Agricultura de l'Eurocambra, ha expressat la seva decepció per la falta d'acord: "Les i els socialistes estem decebuts amb el resultat de les negociacions, però mantenim l'esperança d'aconseguir tancar un bon acord al juny".


Després del fracàs en la que semblava que seria l'última ronda de negociacions en els diàlegs a tres de la PAC, www.asaja.com/" target="_blank" rel="noopener">ASAJA lamenta la falta de voluntat política per arribar a un acord satisfactori i espera que en les pròximes setmanes es puguin acostar posicions a un compromís que garanteixi l'estabilitat, la viabilitat i la competitivitat de les explotacions en els propers anys.


Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya considera que les últimes peticions de la Comissió Europea i el Parlament Europeu sobre l'anomenada arquitectura verda han de tenir en compte la sostenibilitat del sector agrari europeu, no només mediambiental, sinó també des del punt de vista econòmic i social. Creiem que la Comissió Europea ha de jugar un paper de mediador entre les posicions del Consell i del Parlament i no intentar imposar posicions que van més enllà de la proposta que va fer el 2018.


D'altra banda, la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) mostra el seu rebuig rotund rebuig a que es destinin un 25% dels ajuts de la PAC als ecoesquemes perquè en la pràctica suposa una retallada encoberta per finançar polítiques verdes amb fons agraris. El secretari general de COAG, Miguel Blanco, ha estat molt crític amb el principi d'acord al qual han arribat l'Eurocambra, la Comissió i el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE pel que fa a aquest punt durant les negociacions dutes a terme els últims tres dies per assolir un acord global de la nova PAC 2023-2027. Finalment, aquest acord s'ha endarrerit fins al pròxim consell del mes de juny