El projecte WeLASER s'engega amb l'objectiu d'acabar amb l'ús de productes químics en l'eliminació de les herbes no desitjades. Per endavant hi ha 36 mesos (2020-2023) en què es donarà forma a un prototip de solució tecnològica que requerirà un posterior desenvolupament per poder-se comercialitzar.
En un context de població mundial creixent i de necessitat de reducció de l'ús de pesticides i fertilitzants, WeLASER busca substituir-los. Les solucions mecàniques contribueixen a deteriorar les propietats del sòl, fan mal als seus organismes beneficiosos i proporcionen mals resultats en l'eliminació de males herbes. Però la solució WeLASER se centra en la gestió no química d'herbes no desitjades mitjançant l'aplicació de dosis letals d'energia en els meristemes d'aquestes herbes amb una font làser d'alta potència.
Un sistema de visió d'intel·ligència artificial discrimina els cultius de les herbes adventícies i en detecta la posició dels meristemes per apuntar-los amb el làser fent servir un escàner làser. Un controlador intel·ligent coordina aquests sistemes i fa servir l'IdC i tècniques de computació al núvol per administrar el coneixement agrícola. Un vehicle autònom condueix de manera eficient el conjunt de sistemes per l'explotació perquè s'apliquin correctament. Aquesta tecnologia proporcionarà una solució neta al problema de l'eliminació de males herbes i ajudarà a reduir significativament els productes químics al medi ambient.
WeLASER és un projecte d'innovació finançat per la UE dins del seu programa Horizon 2020. Està coordinat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (www.csic.es/" target="_blank" rel="noopener">CSIC) i compta amb la participació de www.futonics.de/" target="_blank" rel="noopener">Futonics Laser (Alemanya), www.lzh.de/en" target="_blank" rel="noopener">Centre del Làser de Hannover (Alemanya), Departament de Plantes i Ciències Mediambientals de la www.ku.dk/english/" target="_blank" rel="noopener">Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), www.agreenculture.net/" target="_blank" rel="noopener">AGREENCULTURE SaS (AGC, França), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG, Espanya), el Departament de Ciències Agràries de la Universitat de Bolonya (Itàlia), l'Institut per a l'Ecologia de les Àrees Industrials (Polònia), el Departament d'Economia Agrària de la Universitat de Gant (Bèlgica) i Van den Borne Projecten BV (VDBP, Països Baixos).
Amb l'ajuda de finançament comunitari, WeLASER posarà a treballar un gran grup d'actors i parts interessades per augmentar la productivitat agrícola, alhora que s'aconsegueix una sostenibilitat ambiental més gran i es millora la salut d'animals i éssers humans.