Indústria

Neix l'Aliança i4vi per fer més competitiu el sector del vi català

06/09/2022

L'Aliança i4vi és un acord entre l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) i l'IRTA amb què es vol dotar Catalunya de més infraestructura per poder aplicar noves tècniques en el sector del vi català, perquè pugui fer front als reptes de la vinya i el vi. Es tracta d'una cooperació que, en paraules de Jordà, pivota en la sostenibilitat ambiental però també en la sostenibilitat social i cultural del sector, i li dona la força i les eines per seguir endavant.


L'Aliança i4vi treballarà en tres grans pilars: la investigació, la transferència tecnològica i del coneixement i la formació. L"objectiu és donar resposta a reptes com l"adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola entesa com a ambiental, però també com a social i cultural, i la millora del posicionament dels vins catalans. Així, les principals línies de treball en què se centrarà responen a les tendències actuals del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l'ús del coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació, nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, etc.


Pel que fa a les accions concretes en l'àmbit de l'R+D+I, es presentaran grans projectes a convocatòries de finançament públic, especialment projectes que puguin generar coneixement d'avantguarda o innovació transformativa, però també projectes vinculats a l'agricultura regenerativa i a l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera. En l'àmbit de la transferència, s'organitzaran jornades tècniques i altres activitats, a més d'una jornada tècnica anual de referència per al sector. Finalment, en l'àmbit de la formació, es reforçaran les activitats formatives actuals i se n'organitzaran de noves en els aspectes clau dels diferents àmbits per conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, nous conceptes o nous productes.


Amb la creació d'aquesta nova aliança, el Departament d'Acció Climàtica posa així a disposició del sistema de recerca del país les dues eines més destacades en aquest àmbit: l'INCAVI, institut creat el 1980, hereu de les antigues estacions enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle xx) per donar resposta a agricultors i empreses, i l'IRTA, el centre de recerca transversal per a tot el sector agroalimentari català, que també genera coneixement a la vinya, un dels cultius més rellevants del país.