Blog Agrobank

Neix la Càtedra AgroBank Dona, Empresa i Món Rural

07/04/2022

CaixaBank i la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) han creat la Càtedra AgroBank Dona, Empresa i Món Rural, amb l'objectiu de col·laborar en l'estudi de la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones rurals com a estratègia per fixar la població al territori.


Aquesta càtedra proposarà actuacions que tinguin com a beneficiàries les dones del camp, primer analitzant-ne la situació i, després, enriquint les seves competències a través de la formació i l'assessorament per convertir-les en motors del desenvolupament rural i creadores d'oportunitats d'ocupació.


El director general de Negoci de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, i el rector de la UCLM, Julián Garde, van signar recentment a Toledo el conveni de col·laboració per desenvolupar la nova càtedra, un acte en què van ser presents Sergio Gutiérrez, director d'AgroBank; Jaime Campos, director territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa; Carlos Seara, director de Xarxa d'AgroBank i Ángela González, vicerectora d'Innovació, Ocupació i Emprenedoria.Estudi ClosinGap: la bretxa de gènere s'intensifica al món rural"Les dones del medi rural s'enfronten a una doble desigualtat: la primera, associada al seu entorn de residència, en termes d'oportunitats laborals, accés a serveis i connectivitat física i digital, i la segona provocada pel fet de ser dona. Així, les barreres que genera la primera es veuen magnificades quan interactuen amb la variable del gènere, en particular en tres aspectes: més precarietat a l'ocupació, infrarepresentació en la presa de decisions en l'àmbit rural i més desequilibri en la conciliació. Com a conseqüència, la seva participació i contribució plena a la generació de les rendes del treball es veu limitada, llastrant el desenvolupament econòmic i el benestar de les persones tant a l'entorn rural com al conjunt de la societat."


Aquesta és la principal conclusió de l'informe Cost d'oportunitat de la bretxa de gènere al medi rural del clúster ClosinGap, impulsat per CaixaBank en col·laboració amb Analistes Financers Internacionals (AFI) i que apunta que el cost d'oportunitat de la bretxa de gènere al medi rural puja, com a mínim, a 38.500 M€, és a dir, l'equivalent al 3,1% del PIB del 2019.


L'informe va ser presentat a Toledo per Carlos Seara, director de Xarxa d'AgroBank, amb la participació de la presidenta de ClosinGap, Marieta Jiménez; el director general de Negoci de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz; la directora de Cultura i Desenvolupament Directiu de CaixaBank, Anna Quirós; i la consultora d'Economia Aplicada d'AFI, Verónica López Sabater.


La Digitalitzadora Agrària concorrerà al PERTE amb projectes per valor de 500 M€


Més de 6.000 agricultors i ramaders, cooperatives i agroindústries de set autonomies han creat La Digitalizadora Agrària, un projecte que concorrerà al PERTE agroalimentari amb projectes per valor de 500 M€ en inversions que podrien crear més de 5.400 llocs de treball.


El projecte, en què participa AgroBank, està impulsat per les organitzacions agràries valencianes AVA-ASAJA, La Unió de Llauradors i Ramaders, Cooperatives agroalimentàries, ASAJA-Alacant i l'acceleradora Innsomnia. Compte també amb la col·laboració dels Rural Innovation Hub de Carmona (Sevilla) i Barrax (Albacete).


La Digitalitzadora Agrària es fonamenta en projectes que milloren la competitivitat, sostenibilitat, traçabilitat i seguretat alimentària en totes les fases de la cadena de valor, posant un focus especial en la integració vertical des de l'agricultor i ramader fins a l'agroindústria.


AgroBank reuneix a Múrcia 200 professionals a la seva jornada sobre economia circularAgroBank va reunir el passat 17 de març 200 professionals del sector agroalimentari de la Regió de Múrcia a la seva jornada "Economia circular al sector agroalimentari". La trobada va comptar amb la presència del conseller d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient, Antonio Luengo; la directora de la DT, Olga García; i el director d'AgroBank, Sergio Gutiérrez.


També hi van ser presents representants de diferents institucions i organitzacions regionals i especialistes en economia circular aplicada al sector agroalimentari, com ara el secretari general de COAG, Miguel Padilla, el president de FECOAM, Santiago Martínez, el catedràtic de la Universitat de Granada i expert en economia circular al sector agroalimentari, Valentín Molina, o el director de la Càtedra Internacional de RSC de la UCAM, Víctor Meseguer, entre d'altres.


Sergio Gutiérrez va tancar la jornada posant en valor que el sector agroalimentari té per davant reptes molt importants, com ara afrontar l'increment de la població mundial i satisfer la demanda de productes. "La innovació i l?economia circular no són una opció, són una obligació per tenir una agricultura sostenible".


Desafiaments del sector agroalimentari navarrès


El món agroalimentari navarrès es va reunir el passat 23 de març en una jornada a Pamplona organitzada per AgroBank, en què es va destacar que el sector es troba ja immers en una transformació digital que li permetrà guanyar en competitivitat i en què la innovació va a jugar un paper preponderant. La jornada, que va comptar amb la presència de més de 300 persones, va ser inaugurada per Isabel Moreno, directora de la Territorial Ebre de CaixaBank, i Sergio Gutierrez, director d'AgroBank, i clausurada per la consellera de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern de Navarra, Itziar Gómez.