Innovació

Neix AgroBank Tech Digital INNovation

24/01/2023

El passat 26 d'octubre, CaixaBank va presentar AgroBank Tech Digital INNovation, el programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari dissenyat i desenvolupat conjuntament entre AgroBank i l'acceleradora Innsomnia, en el qual es plantegen vuit grans reptes estratègics per a respondre a les necessitats del sector agroalimentari.


AgroBank Tech forma part de la proposta de valor de AgroBank i aborda les iniciatives de l'entitat encaminades a promoure l'impuls del sector a través de la creació d'una comunitat on la innovació, la formació i el desenvolupament social són els eixos fonamentals de les seves actuacions. El seu objectiu: crear el major programa d'innovació i digitalització agroalimentària al nostre país a través de l'impuls a l'acceleració de startups i la transformació competitiva de la indústria agroalimentària.


Eixos d'actuació del programa


AgroBank Tech Digital INNovation es llança amb tres eixos d'actuació. El primer d'ells és l'Observatori AgroTech, un projecte per a comptar amb la informació més detallada de les tendències, tecnologies i solucions per a la innovació i digitalització del sector a través de l'eina INNdux Agro.


El segon és el Digital INNovation Lab, el major programa d'acceleració de startupsagroalimentàries d'Espanya basat en la innovació oberta indirecta, amb els reptes que defineix un think tank agrari creat a aquest efecte. Amb això es busca que les accions que es desprenguin del programa Digital INNovation Lab estiguin completament alineades amb les necessitats i reptes del sector.


El nucli estratègic de Digital INNovation Lab és construir un programa d'incubació de startups i generar un ecosistema agroalimentari innovador a escala internacional que aglutini a tots els actors d'aquest sector. Per a això, es proposa un programa de startups que ajudi a captar, generar i impulsar talent i poder oferir aquestes solucions innovadores a les empreses i corporacions del sector agroalimentari de la mà de AgroBank, facilitant que iniciïn un procés de open innovationamb un enfocament disruptiu.


Finalment, el tercer eix que s'impulsarà des de AgroBank Tech Digital INNovation és la creació d'una xarxa d'aliances amb les principals acceleradores agrotech del món per a captar més talent internacional.


Primera convocatòria global


La primera convocatòria global de AgroBank TechDigital INNovation s'estendrà fins al 15 de gener de 2023. A partir d'aquesta data, s'iniciarà el procés de selecció de startups, en el qual s'avaluaran els projectes presentats i es triaran els millors.


Després d'un procés d'acceleració dins de AgroBank Tech Digital INNovation Lab, s'assessorarà les star- tups i pimes tecnològiques, monitorant la seva evolució de forma continuada. Al final del programa, s'emetrà un informe de l'estat del projecte en el qual es verificaran els avantatges de la seva aplicació i el grau de disrupció, que al seu torn servirà com a certificat de qualitat a les startups i els permetrà exposar les seves propostes davant el top 100 de les principals empreses referents del sector.


Al juliol del 2023, tindrà lloc un esdeveniment en el qual es presentaran les solucions més innovadores i disruptives del procés d'acceleració a les principals empreses i corporacions del sector agroalimentari.


Reptes estratègics 2022-2023Agricultura de precisió
Energies alternatives i sostenibilitat en el camp
Automatització dels processos de transformació
Sostenibilitat i eficiència energètica en l'agroindústria 
Gestió eficient i sostenible de l'aigua
Economia circular, innovació en l'envasament, emmagatzematge i logística
Noves plataformes de e-commerce i venda
Traçabilitat i seguretat agroalimentària

Presentacions a València i Madrid
A les presentacions, primer el mes de novembre a València i, posteriorment, el 13 de desembre a Madrid, de l'ecosistema d'innovació AgroBankTech Digital INNovation van assistir nombroses personalitats de referència en el sector, així com organitzacions agroalimentàries, empreses tecnològiques, startups i càrrecs públics.


Durant la presentació en La Marina de València, el director general de Negoci de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, va destacar que "volem facilitar la transició cap a una agricultura més innovadora, digital i sostenible en el nostre compromís financer i social amb els nostres clients i amb el sector."


Per part seva, el director de AgroBank, Sergio Gutiérrez, va subratllar que "aquest llançament de l'ecosistema d'innovació AgroBank Techpermetrà  crear un entorn amb solucions digitals necessàries per al sector agroalimentari del futur". També el soci cofundador de Innsomnia, Rafael Navarro, va recalcar la importància i solidesa d'aquest projecte per al futur del sector. "Impulsarem la trobada entre la indústria agroalimentària i la tecnològica per a accelerar la connexió entre les necessitats i les solucions tecnològiques."


D'altra banda, el passat 13 de desembre va tenir lloc, a la Torre CaixaBank de Madrid, una jornada presencial i en línia en la qual els membres de la directiva de AgroBank i Innsomnia van explicar a un nombrós públic els avantatges de AgroBankTech Digital INNovation, les 20 tecnologies líders que definiran el futur del sector, així com les prediccions globals previstes per als pròxims anys. A més, també es va mostrar la innovadora caixa d'eines per a la digitalització INNdux Box i l'índex de la disrupció digital del sector agrari: INNdux Agro.