Prova pilot impulsada pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és demostrar que la connectivitat 5G en el món rural "pot contribuir a aconseguir finques agràries més productives". Concretament, segons han explicat els experts aquest divendres durant la presentació, la prova ha servit per "optimitzar" el procés de poda, una operació que consideren "clau" per millorar el rendiment agrari.
Així doncs, gràcies a una antena 5G de Vodafone, un operari amb un dispositiu ha compartit en temps real aquest divendres la visió de l'arbre que estava podant i ha rebut instruccions d'un enginyer agrònom. D'aquesta manera, es facilita que un tècnic assessor formi o guiï un o diversos operaris analitzant les particularitats de cada zona productiva i, alhora, traslladant la millor estratègia en temps real.
D'altra banda, el tècnic pot compartir amb l'operari informació gràfica com ara mapes i anotacions en la mateixa imatge. Segons han informat des del Govern, es preveu que la tecnologia 5G aplicada a l'agricultura sigui una realitat a començaments del 2021, encara que, de moment, Catalunya s'ha convertit en un "entorn obert a l'experimentació amb 5G únic a Europa, en què qualsevol entitat local o internacional que necessiti validar els seus serveis o solucions en entorn reals ho pot fer".
L'acte de presentació de la prova ha comptat amb la presència del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, l'alcalde d'Albatàrrec, Jaume Sanuy, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el director del programa 5G de Mobile Word Capital Barcelona, Eduard Martín.