Agricultura

Múrcia convoca ajuts a l'agricultura eco

19/11/2019

La cinquena convocatòria d'ajuts, per valor de 10,5 milions d'euros, per al manteniment de l'agricultura ecològica a la comunitat autònoma beneficiarà més de 1.600 pagesos i es publicarà abans que s'acabi l'any, segons ha anunciat aquest dilluns el conseller d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient, Antonio Luengo, després de mantenir una trobada de representants del Consell d'Agricultura Ecològica de la Regió de Múrcia.


En un comunicat, Luengo ha assenyalat que l'objectiu dels ajuts és millorar la conservació de la biodiversitat i del medi ambient i contribuir a lluitar contra el canvi climàtic, alhora que s'incentiva la recuperació i el manteniment de la fertilitat dels sòls i l'equilibri natural, la conservació de la diversitat biològica i la reducció de la contaminació de l'aire, de les lleres i del sòl, com també dels gasos d'efecte d'hivernacle.


"L'agricultura ecològica ha de marcar el futur del camp a la nostra regió, i hem de continuar potenciant la informació i la formació de professionals en un model de producció que incideixi en la restricció de productes utilitzats com a fitosanitaris i fertilitzants", ha precisat el titular d'Agricultura.


Els conreus que es podran beneficiar d'aquesta convocatòria són els d'hortalisses, cítrics, vinya, olivera, arròs, raïm de taula, herbes aromàtiques, fruita seca, fruita de pinyol i de llavor, i herbacis de secà.


A més, el conseller va reafirmar el compromís perquè "els ajuts de la quarta convocatòria quedin pagats abans que s'acabi el 2019". Actualment, hi ha registrats 3.002 pagesos i 383 indústries certificades per a la transformació i la comercialització.


La Regió de Múrcia tenia el 2013 prop de 60.000 hectàrees de conreus certificats sota les normes de producció ecològica, que van arribar a 80.000 el 2018. "No podem frenar aquest creixement", ha indicat Luengo. Aquesta extensió representa prop del 20 % de la superfície conreada a la regió, i la converteix en l'autonomia amb més proporció de terreny cultivat certificat com a ecològic, i també la regió europea que més percentatge dedica a aquests conreus.


Per superfície, destaquen la fruita seca, l'ametller amb 30.700 hectàrees, els cereals (13.380 hectàrees) i la vinya (12.025 hectàrees). D'altra banda, els cítrics han multiplicat per sis la seva superfície els últims 10 anys i han arribat a 2.500 hectàrees, mentre que les hortalisses n'ocupen 4.600. D'aquesta producció, el 90 % es destina a comerç exterior.


Així, els productes ecològics de la Regió de Múrcia es venen principalment en destinacions de la Unió Europea, sobretot països del centre i del nord (Alemanya, França, el Regne Unit o els països nòrdics).


No obstant això, el mercat nacional és un dels que més creixement està experimentat els últims anys.