Indústria

Molt bona qualitat i menor producció de la ceba espanyola en aquesta campanya

23/10/2023
cebolla de la mancha

La junta directiva de PROCECAM, l'Associació de Productors de Ceba de Castella-la Manxa, es va reunir el 18 d'octubre passat per analitzar la situació del cultiu de ceba a Espanya. Amb una superfície final lleugerament superior a la de l'any passat, amb gairebé 22.000 hectàrees, no s'arriba a recuperar els nivells del 2021, quan es van superar les 26.000 hectàrees, i es manté per sota de la mitjana dels últims 5 anys que s'estableix en 24.021 hectàrees.

Pel que fa al desenvolupament del cultiu, gràcies a una primavera i un estiu molt secs en general, amb escasses incidències de tempestes, i a uns mesos d'agost, setembre i octubre molt favorables per al desenvolupament de la recol·lecció del cultiu, la qualitat i la sanitat de la ceba d'aquest any es qualifica, en general, com a molt bona o excel·lent. Això ajudarà que la campanya de ceba de conservació es desenvolupi correctament, ja que ha estat emmagatzemada en condicions òptimes.

Pel que fa a la producció, les onades de calor van provocar que no s'assolís el total de producció del cultiu i els calibres generals es van quedar en nivells mitjans o mitjans-baixos i, per tant, s'ha produït un descens en els rendiments per hectàrees. Tot i que encara és una mica aviat per tenir les dades finals de producció perquè hi ha encara algunes parcel·les en recol·lecció, principalment les destinades a indústria, les estimacions donen xifres de prop dels 1.18 milions de quilos comercialitzables en aquesta campanya. Aquesta xifra és lleugerament inferior a la de l'any passat, quan es van assolir els 1,2 milions de quilos, i es queda molt per sota de la producció mitjana d'Espanya d'aquests últims 5 anys que està situada en els 1,42 milions de quilos.

Pel que fa a Castella-la Manxa, torna a ser la regió productora de ceba principal d'Espanya amb una superfície total de 9.400 hectàrees. En destaquen les províncies d'Albacete amb 3.875 ha i Ciudad Real amb 3.884 ha, que en són les productores principals amb el 35 % del total de la superfície cultivada a tot Espanya. La producció estimada per a aquesta campanya a Castella-la Manxa torna a superar els 600.000 quilos comercialitzables, cosa que representa més del 50 % de la producció espanyola total. Això es deu a que en aquesta regió es produeix la ceba amb major rendiment mitjà per hectàrea i la que es dedica principalment a exportació, com és la ceba de la Manxa, que recentment ha obtingut el reconeixement i segell de qualitat d'Indicació Geogràfica Protegida per la Comissió Europea.

Pel que fa a la comercialització, s'espera una bona campanya per a la ceba espanyola a causa de la gran qualitat en general de la ceba emmagatzemada, al contrari que les notícies que es tenen de la resta de països productors europeus, que s'han vist afectats per sequeres i situacions complicades en l'època de recol·lecció. Aquesta situació de la producció de ceba europea i internacional s'analitzarà més a fons en el proper International Onion Meeting que aquesta associació està organitzant per als dies 7 i 8 de novembre al Palau de Congressos d'Albacete. En aquest esdeveniment es presentaran les principals anàlisis de les produccions internacionals de ceba, com també els avenços més destacats en noves varietats, estudis de malalties, solucions de cultiu, comerç internacional i maquinària que afecta aquest sector.