Agricultura

El ministre reuneix a Madrid els titulars autonòmics d'Agricultura

15/07/2021

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha presidit la Conferència Sectorial de la Política Agrària Comuna (PAC), a la qual han assistit les conselleres i els consellers del ram de les 17 comunitats autònomes. S'hi ha acordat prosseguir els treballs d'elaboració del Pla estratègic de la PAC sobre la base del document presentat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que es presentarà a la Comissió Europea a finals de desembre.


"Ha estat una Conferència Sectorial satisfactòria i positiva, fruit de la bona feina de tots, en la qual hi ha hagut un debat ric i divers i hem comprovat la voluntat de caminar junts", ha explicat el ministre.


Luis Planas ha remarcat que el Pla estratègic prioritzarà tant la incorporació dels joves com la de les dones, amb línies d'actuació marcades per contribuir a l'entorn i lluitar contra el canvi climàtic (ecoesquemes), mantenint l'equilibri necessari de la rendibilitat econòmica de les explotacions.


Pel que fa als ecoesquemes, el ministre ha assenyalat que s'ha acordat convocar un grup de treball que defineixi el model d'aplicació d'aquests nous ajuts per presentar-los a una nova Conferència Sectorial que se celebrarà a la tardor. Aquesta nova reunió amb les comunitats autònomes tindrà dos objectius: validar la proposta dissenyada per a l'aplicació dels ecoesquemes i examinar l'estat de situació de el Pla estratègic.


El ministre ha destacat que la nova PAC serà "més justa, més social i més sostenible", i que sobre la base de la proposta del ministeri "anem a perfilar un model que ha de permetre un suport reforçat als nostres agricultors i ramaders". L'objectiu principal és que els agricultors i ramaders puguin fer front al desafiament del canvi climàtic i de l'entorn alhora que mantenen la rendibilitat de les seves explotacions, en un escenari de certesa fins al 2027.


En jornada de matí i tarda, el ministre i els consellers i les conselleres han analitzat quines han de ser les bases per adaptar la PAC a la riquesa i diversitat agronòmica de país, així com a les diferents realitats productives del conjunt del territori espanyol.


El ministre, que ha reconegut que estem davant d'una negociació complexa, però amb un enfocament constructiu per part de tots, ha valorat l'altura de mires mostrada en el debat. "És molt important el valor del consens, la capacitat que tinguem que consellers i conselleres de signe polític diferent i de comunitats amb característiques agronòmiques molt diverses es puguin posar d'acord amb el Govern d'Espanya, i per a això hem de saber trobar un llera de col·laboració mútua"