Agricultura

El ministre Planas remarca les oportunitats de la nova PAC per al sector hortofructícola

05/10/2022

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat avui que la nova Política Agrària Comuna (PAC) suposa una gran oportunitat a l'hora de donar suport al sector de fruita i hortalisses perquè avanci en la sostenibilitat del model productiu europeu.


Planas ha recalcat que la nova PAC manté el reconeixement a l'especificitat de sectors típicament mediterranis, com el de la fruita i hortalisses. Així, ha emfatitzat que es manté l'actual línia d'ajuts específica per a aquest sector, el finançament de programes operatius de les organitzacions de productors sense sostre pressupostari. El ministre ha assenyalat que l'any 2020 el ministeri va habilitar un volum d'ajuts en aquest capítol de 275,5 milions d'euros finançats per la UE, i ha assegurat que aquesta quantitat ha de ser la base i que cal fer servir més aquesta línia de finançament en el futur.


El ministre s'ha referit també a l'assoliment d'una reivindicació històrica del sector, i és que a partir de l'any vinent i de manera progressiva es podrà incloure en el règim de pagament bàsic de la PAC.


Luis Planas ha inaugurat avui Fruit Attraction 2022, una trobada de referència per al sector que es constitueix com a l'eina principal de cara a la comercialització mundial de fruita i hortalisses. Durant l'acte, el ministre ha subratllat que la fruita i hortalisses constitueixen el sector agrari més rellevant d'Espanya en termes de producció, valor afegit, vocació exportadora, generació d'ocupabilitat i fixació de la població a l'entorn rural. Ha remarcat que la qualitat i l'excel·lència de les produccions, darrere les quals hi ha una gran feina per part dels agricultors, ha portat Espanya a ser un referent internacional en aquest sector.


En concret, la producció hortofructícola espanyola se situa al voltant dels 28 milions de tones, amb un valor mitjà de la producció superior als 15.000 milions d'euros, fet que situa el nostre país com el primer productor de la Unió Europea i el tercer del món. D'altra banda, té una clara vocació exportadora, ja que més de la meitat de la producció es destina als mercats exteriors, per valor de prop de 18.400 milions d'euros i un saldo positiu de la balança comercial de més de 13.400 milions d'euros, el 2021.


Pel que fa als efectes que els fenòmens climatològics adversos han tingut sobre les produccions de fruita i hortalisses, el ministre ha apuntat que el sistema d'assegurances agràries garanteix la renda dels productors. De fet, les indemnitzacions per assegurança agrària al sector fructícola han arribat aquest any, fins a finals d'agost, a la xifra rècord de 245 milions d'euros.


A propòsit d'això, ha fet avinent que el ministeri fa poc ha aprovat un augment extraordinari del suport al sector, amb la qual cosa són 275,7 milions d'euros els que enguany es destinen a subvencionar les assegurances agràries. En particular, s'ha incrementat en 10 punts la subvenció per a assegurances que s'han començat a contractar a partir de l'1 de setembre d'aquest any, i això inclou l'assegurança de nespres i d'altres fruiters.


A més, ha recordat els ajuts aprovats recentment pel Govern per compensar les pèrdues que han ocasionat les gelades del passat mes d'abril a les centrals de fruita de les organitzacions de productors, amb una línia de 12 milions d'euros.

El ministre ha destacat també l'oportunitat que suposa diferenciar les produccions i dotar-les de més valor afegit, d'acord amb els compromisos de qualitat i sostenibilitat. En aquest àmbit, ha animat a avançar en matèria ecològica, una àrea en què Espanya és a hores d'ara un dels grans productors europeus.