El 19 de gener passat es va tancar el termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria d'www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturaganaderiapescaydesarrollosostenible/areas/desarrollo-rural/paginas/ayudas-leader-submedida-19-2.html" target="_blank" rel="noopener">ajuts LEADER 2020 de la www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturaganaderiapescaydesarrollosostenible.html" target="_blank" rel="noopener">Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible de la www.juntadeandalucia.es/index.html" target="_blank" rel="noopener">Junta d'Andalusia. Aquests incentius, que gestionen els 47 Grups de desenvolupament rural (GDR) andalusos, s'emmarquen dins de la mesura 19 LEADER del Programa de desenvolupament rural d'Andalusia 2014-2020. Amb aquesta, ja són tres les convocatòries que han tramitat els Grups de desenvolupament rural des de l'inici del marc.
La convocatòria ha tingut una gran acollida amb 1.773 projectes presentats d'acord a les línies d'ajuts que els grups han convocat tenint en compte les seves estratègies de desenvolupament local. Com a exemple, els 4 Grups de desenvolupament rural d'Almería han tramitat un total de 161 projectes de desenvolupament rural. En el cas de Còrdova, els 7 GDR han rebut 273 sol·licituds d'ajuda, xifra que es manté més o menys similar a la resta de províncies d'Andalusia.
Aquestes Estratègies de desenvolupament rural, fruit de la participació de la població local, ofereixen l'oportunitat a promotors públics o privats de desenvolupar projectes innovadors que millorin el desenvolupament econòmic, social, patrimonial i mediambiental dels nostres territoris.
El president de l'Associació de Desenvolupament Rural d'Andalusia (www.andaluciarural.org/" target="_blank" rel="noopener">ARA), David J. García Ostos, ha afirmat que "la quantitat de projectes presentats a les oficines dels GDR andalusos demostra la valentia i la resiliència dels emprenedors rurals per tirar endavant les seves inversions i projectes".
I és que, malgrat la crisi econòmica actual originada per aquesta pandèmia, el món rural i els Grups de desenvolupament rural estan demostrant el seu potencial pel que fa a la generació d'iniciatives emprenedores que creen ocupació i riquesa en el medi rural.
De fet, els Grups de desenvolupament rural estan duent a terme una gran tasca dinamitzadora del teixit socioeconòmic de les zones rurals. Tasca que han intensificat durant la pandèmia amb l'objectiu que la informació d'aquests ajuts arribi a tots els habitants del medi rural.
Les sol·licituds d'ajuts presentades tenen a veure, majoritàriament, amb projectes de diversificació econòmica i millora productiva a càrrec de petites empreses rurals de veïns que romanen als seus pobles.
Finalment, la incertesa que viu el sector turístic ha portat els seus emprenedors a presentar projectes de turisme orientats, majoritàriament, a espais oberts en plena natura i a l'aire lliure.