R+D+i

Més de 160 empreses de biotecnologia espanyoles busquen solucions per aconseguir una indústria més verda

18/06/2021

La transformació cap a una indústria cada cop més verda és una prioritat per a la Unió Europea des que la Comissió Europea va posar en marxa el Pacte Verd Europeu. Per aplanar el camí cap a la sostenibilitat, la biotecnologia industrial es presenta com una de les grans fortaleses. A Espanya, ja són al menys 163 les empreses de biotecnologia especialitzades en l'àrea industrial que lluiten per combatre el canvi climàtic, segons dades recollides per AseBio, l'Associació Espanyola de Bioempreses.


Les empreses especialitzades en la biotecnologia industrial fabriquen més de la meitat dels enzims del món utilitzats en la fabricació d'una àmplia gamma de productes en sectors industrials que inclouen productes químics, farmacèutics, aliments i pinsos, detergents, paper i polpa, tèxtils, energia, materials i polímers.


Impulsar la transició cap a una societat justa i pròspera, amb una economia moderna, eficient en recursos i competitiva a Europa és el principal objectiu del Green Deal. El paper de la biotecnologia en aquesta transformació industrial és tan clau que, per vetllar pel compliment d'aquest pacte pel clima, s'ha designat AseBio com a coordinadora nacional.


Espanya també s'ha sumat recentment a aquest repte tan important amb el seu pla Espanya 2050, l'eix principal del qual és aconseguir una economia circular i neutra en carboni, a més de desenvolupar noves tecnologies per deixar de dependre del petroli i d'altres tipus de fonts energètiques com el gas natural.


"La recuperació econòmica serà verda o no serà. La biotecnologia, present en 11 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible, és clau per impulsar un creixement sostenible i intensiu en coneixement i per contribuir a la transició verda mitigant el canvi climàtic, amb la conservació dels recursos naturals i facilitant l'agricultura segura i el proveïment d'aliments segurs i saludables", assegura Ana Polanco, presidenta d'AseBio.


La biotecnologia industrial garanteix el desenvolupament sostenible de totes les empreses, i els seus molts beneficis parlen per si sols: reduir fins a un 65% les emissions de gasos d'efecte hivernacle amb productes de base biològica, desenvolupar noves solucions per al tractament d'aigües residuals, reduir l'emissió de fins a 2.500 milions de tones de CO2 a l'any per al 2030 i impulsar el transport verd amb biocombustibles que substitueixen els materials fòssils.


Aquests són només alguns exemples de com la biotecnologia, a més de preservar l'ambient mitjançant l'ús de maquinària industrial verda, permet estalviar el consum de recursos com l'aigua i l'electricitat i fer-ne un ús més eficient, en reduir les emissions de CO2, produir aliments saludables i nutritius i millorar la seguretat energètica.