Sabies que

Més de 10.000 M? d'inversió per a actuacions davant del repte demogràfic

18/05/2021

La Comissió Delegada per al Repte Demogràfic va aprovar el mes de març passat el Pla de mesures davant del repte demogràfic, que comptarà amb una inversió superior a 10.000 M? en un total de 130 actuacions, ordenades en 10 eixos d'acció, orientades a lluitar contra la despoblació i garantir la cohesió social i territorial.


Aquest pla de mesures és el resultat de l'acció transversal del Govern en matèria de repte demogràfic i s'alinea amb el marc de l'Estratègia nacional davant del repte demogràfic i amb el Pla de recuperació, transformació i resiliència. Els seus objectius passen per millorar la vertebració territorial d'Espanya, eliminar la bretxa urbanorural i impulsar actuacions sobre el territori per reactivar les zones més afectades per les urgències del repte demogràfic.


La transició ecològica i la digitalització i la plena connectivitat del territori componen dos dels eixos d'actuació prioritaris, amb gairebé 30 polítiques actives destinades a incorporar els petits municipis al full de ruta del model de transició verda i digital.


Així mateix, el pla identifica la igualtat de drets com una altra de les línies d'acció i comptarà amb una àmplia bateria de mesures efectives orientades a reforçar els serveis públics, millorar el benestar social, impulsar l'economia de les cures i posar en marxa
una agenda social que situï les dones i els joves en el centre de les polítiques d'igualtat.


El programa de regeneració per millorar l'eficiència energètica, el desenvolupament de projectes de generació d'energies renovables o la conservació i la restauració d'ecosistemes són algunes de les actuacions amb més pes en el paquet de mesures destinat a garantir una transició ecològica justa i inclusiva.


El pla de mesures marca com a objectiu prioritari la plena connectivitat del territori i orienta mesures concretes a universalitzar la cobertura de banda ampla en mobilitat de 30 Mbps i intensificar l'extensió de la banda ampla ultraràpida de 100 Mbps per garantir la digitalització del medi rural.


Així mateix, el pla preveu el desenvolupament de projectes destinats a crear territoris intel·ligents (smart cities) i una xarxa de centres d'innovació territorial per generar processos de transformació social que impulsin la recerca i l'emprenedoria sobre el territori.


Com a reformes normatives i institucionals per abordar el repte demogràfic es planteja la redacció de l'estatut bàsic dels petits municipis, la reforma del sistema de finançament autonòmic i local, l'aprovació de la llei de treball a distància o la inversió en recerca demogràfica.