Sabies que

Mercosur: un acord de lliure comerç que amoïna molts sectors agroramaders

01/09/2019

L'acord de lliure comerç entre la UE i Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) assolit el 29 de juny passat no entrarà en vigor abans de dos anys, segons els càlculs de la Comissió Europea, que va informar que primerament se n'ha de fer conèixer el contingut ?1.500 pàgines en la versió en anglès? per saber les mesures concretes que s'han avançat, com el cas dels aranzels, quins productes afectaran i quin és el calendari d'aplicació.


Igualment, l'acord ha de passar una revisió jurídica del text i s'ha de traduir a les 24 llengu?es de la UE; acte seguit, la Comissió haurà d'autoritzar que s'enviï al Parlament Europeu, on el revisarà la Comissió de Comerç Internacional, la d'Afers Estrangers i la de Medi Ambient. Finalment, el text arribarà al ple de l'Eurocambra perquè l'aprovi, i també haurà de rebre l'aprovació dels respectius parlaments nacionals de la UE-28. Els sectors comunitaris més afectats, com el vacum de carn (que representen l'associació espanyola Asoprovac, la italiana Assocarni, la irlandesa Irish Farmers, la francesa Interbev i la polonesa PZPBM), ja s'han mobilitzat i han demanat al Parlament Europeu un rebuig total d'aquest acord al·legant que desestabilitzarà greument aquest sector. A la patronal espanyola hortofructícola també li preocupa el fort desequilibri que hi ha entre les exportacions comunitàries de fruita i hortalissa i les importacions de Mercosur (218 M? contra 1.363 M?).


En el cas concret dels cítrics, el Comitè de Gestió de Cítrics va denunciar que l'acord (segons s'apunta des del Brasil) farà desaparèixer en 7 anys els drets duaners per al suc 100 espremut i en 10 anys per al concentrat, de manera que la competència d'aquest país qu?estionaria el futur de les plantes espanyoles.


El Govern espanyol defensa aquest acord, tot i que el MAPA vol mesures de salvaguarda per als sectors més sensibles


També sectors com el de l'arròs o el de la mel veuen perills en l'acord amb Mercosur i així ho han denunciat.