Opinió de

Mercolleida: 50 anys aportant transparència als mercats agraris

07/04/2022

Mercolleida va celebrar el seu 50è aniversari l'any passat i, aprofitant una "finestra" que va deixar la COVID, va poder celebrar-ho amb una reunió-festa dels principals operadors dels sectors que hi ha a la llotja.


Aquests 50 anys han vist canvis molt profunds en les estructures productives i comercialitzadores dels sectors agrícoles i, sobretot, ramaders. Mercolleida sempre ha tingut clar que havia d'evolucionar amb els sectors i ser un reflex fidel de la situació de mercat, tant en tendències i informacions de mercat com adequant la seva estructura de funcionament als canvis interns dels sectors i de la societat.


Així, en els darrers anys, s'ha efectuat un obvi treball de digitalització, que ha afectat el mode de distribució de la informació (SMS, e-mails, web) i el tractament de l'àmplia base històrica de dades de què disposa Mercolleida ( preus nacionals, preus internacionals, consums, produccions, comerç exterior?).


A més, s'ha ampliat exponencialment el volum d'informació que Mercolleida distribueix entre els seus usuaris, adaptant-nos a la ràpida globalització dels mercats agraris. En aquests moments, Mercolleida recull i publica pràcticament en temps real cotitzacions i informacions de tot el món per, per exemple, el sector porcí.


I és que, sota una denominació que es remunta a l'Edat Mitjana, la llotja de Mercolleida ha esdevingut un centre de referència i d'informació per al mercat nacional i per als mercats internacionals agraris (les commodities, com es diu ara, però és el de sempre: blat de moro, ordi, porcs, vedells,
alfals, pomes...).


Al final, es tracta de mantenir l'esperit inicial de les llotges, que no és cap altre que aportar transparència al mercat i, gràcies a això, facilitar l'operativa. Però fer-ho amb adequació als temps que, com estem patint des de fa un parell d'anys, són tan canviants com inesperats.


Mercolleida és una SA i té un miler d'usuaris que concentren les empreses espanyoles principals d'aquests sectors i aporten la seva font bàsica de finançament. És la principal referència internacional per al porcí i una de les més rellevants per a cereals, fruita i boví. Per això, el futur de Mercolleida, com el seu passat, està lligat directament als sectors agraris, a la utilitat que Mercolleida els hi aporti.