Emocions agràries

María Luisa Álvarez Blanco Directora de FEDEPESCA, directora general d'ADEPESCA i presidenta de PTEPA

18/05/2021

Professionals, properes, flexibles,amables, locals, sostenibles,ofereixen un enorme servei i una gran varietat d'espècies, sempreal servei del client.


Aquestes qualitats sempre han estat la nostra senya d'identitat,però la desgraciada pandèmia que ens ha tocat viure ha tornat a posar en valor aquestes característiques úniques.


Essencials, han demostrat des del primer minut de la declaració de l'estat d'alarmal a vocació de servei. Sense tancar, van acudir als centres d'abastament, mercats i llotges,on s'agrupen moltes persones,i van tenir les botigues obertes en un moment en què no teníem informació, ni mascaretes, ni gels hidroalcohòlics? Moltes preguntes i poques respostes.


Xifres terrorífiques, de 1.000 persones mortes al dia. Però hi van ser. Van combinar a la perfecció el servei als consumidors amb la protección de la salut. Van reduir l'horari d'obertura al públic, però van arribar a un 80 % de servei a domicili.


Van portar la compra d'altres productes als més vulnerables.Van alegrar el WhatsApp dels clients amb un vídeo diari del taulell de productes pesquers,tan viu, variat, alegre i fresc com sempre, gràcies a l'extraordinària tasca de tota la cadena pesquera.Van oferir normalitat en un moment en què res era normal.


Per primera vegada després d'anys de caiguda de la quota de mercat de les peixateries tradicionals, hem remuntat. El comerç local de proximitat s'ha redescobert.


I els seus valors. Com més comerç tradicional de productes frescos,més bona dieta, més salut per als habitants i menys envasos i malbaratament alimentari. La visita a la peixateria comporta,de mitjana, la compra d'un 25 %  de quantitat respecte a altres formats comercials, segons Kantar Worldpanel. Per assessorament,per varietat de producte, per qualitat i professionalitat, per varietat d'espècies. Una manera de comprar que ens vincula amb el producte i tot el que hi ha darrere. Una manera de comprar que construeix barri, convivència,solidaritat i coneixement. Si sabem comprar productes pesquers, cuinarem més, i viurem més i millor. El consum de tres o quatre racions a la setmana és garantia de gaudi gastronòmic i de dieta saludable. I també de defensad e les regions altament dependents de la pesca i de l'aqu?icultura.


Tradicionals, sí, artesanals, també.Però altament innovadores.Es transformen en espais gastronòmics que ofereixen experiències de compra sublims.Cada vegada ofereixen més elaboracions artesanals, fins i tot plats de cinquena gamma, i aporten comoditat, però sense perdre l'essència. Plats sense additius, ni conservants, artesanals.


Milloren en disseny, en serveis, en formació i en comunicació. I, com no podria ser d'una altra manera,aposten per la sostenibilitat social,econòmica i mediambiental.


La xarxa de peixateries tradicionals espanyoles és única al món. Els seus professionals, artesans del peix, cada vegada més difícils de trobar i altament valorats en el mercat laboral. 10.000 peixateries que no fa tants anys eren el doble.


Cuidem aquest patrimoni cultural i gastronòmic marca Espanya.Serà bo per a la nostra salut, per al nostre gaudi, per al nostre entorn i per valorar totes i cadascuna de les baules que formen la nostra cadena pesquera.