Agricultura

El MAPA proposarà una reducció dels mòduls de l'IRPF davant del temporal

26/01/2020

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha anunciat que proposarà a Hisenda ajustar els índexs de rendiment net (mòduls) per al pròxim IRPF sobre activitats que hagin patit forts descensos en els rendiments durant l'exercici 2020, per causes extraordinàries.


Així ho ha indicat en un comunicat en el qual fa balanç sobre els "greus danys en els conreus i l'aqüicultura" que ha ocasionat la borrasca Gloria i en el qual recorda que les assegurances agràries cobreixen els danys de les tempestes a les explotacions.


"Encara és aviat per oferir dades de la superfície afectada i per fer una estimació econòmica dels danys, però al Ministeri es considera que seran importants", han afirmat al MAPA.


Entre els conreus més afectats han citat els cítrics de la Comunitat Valenciana, de la Regió de Múrcia i, en menor mesura, de Catalunya, com també altres d'hortícoles de carxofa, coliflor, bròcoli i enciam, principalment, als quals suma els danys en explotacions d'aqüicultura marina del litoral mediterrani.


El MAPA "treballa actualment en el desenvolupament d'una línia de finançament per millorar l'accés al crèdit del sector agrari mitjançant subvencions destinades a obtenir avals per titulars d'explotacions agràries", ha remarcat.


Al marge d'aquesta línia de finançament, els pagesos i ramaders tenen a la seva disposició la prestació d'avals i finances de la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (SAECA)" amb unes condicions avantatjoses en els crèdits que subscriuen respecte de les que ofereix el mercat".


Pel que fa a les assegurances agràries, ha recordat que les línies del Pla Nacional actual cobreixen els sinistres que s'estan produint per forts episodis de pedra, vent, inundació, pluges torrencials i altres adversitat climàtiques.


A les línies d'assegurances de conreus llenyosos i als cítrics es garanteixen, a més, els danys en plantació que suposen una pèrdua de collita de l'any següent per mort dels arbres o danys greus en l'estructura productiva.


Respecte dels danys en instal·lacions en línies d'assegurança com les d'hortalisses d'hivernacle, Agricultura ha precisat que estan coberts si el pagès ha inclòs la seva subscripció ?de caràcter voluntari? a la pòlissa.