Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat el mapa genètic més complet del pebrot, cosa que permetrà tant establir l'empremta genètica de les denominacions d'origen (DO) i altres varietats de prestigi i qualitat diferenciada com ajudar a evitar fraus.
L'estudi obre la porta a obtenir noves varietats amb millors propietats organolèptiques i fins i tot més resistents al canvi climàtic, i els resultats permeten conèixer fins al més mínim detall d'aquest conreu, del qual Espanya és un dels productors mundials principals, segons les dades de la recerca a la qual ha tingut accés EFE.
El responsable de l'estudi i investigador de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV, Adrián Rodríguez-Burruezo, detalla que "proporciona informació completa i rellevant sobre l'origen i les relacions de les varietats locals espanyoles".
"També ajuda a evitar fraus i a fer creuaments en programes de millora per aconseguir pebrots pràcticament a la carta, amb, per exemple, més gust, més color o més resistència a patògens o a condicions climàtiques extremes", destaca.
El pebrot (Capsicum annuum) és un dels conreus vegetals més importants d'Espanya tot i que, fins ara, els estudis genètics que se n'havien fet havien estat de menys envergadura que altres de fets sobre altres solanàcies de rellevància com el tomàquet, la patata o l'albergínia.
En aquest estudi, que forma part de la tesi doctoral de Leandro Pereira i que s'ha publicat a la revista especialitzada Horticulture Research, els investigadors del COMAV UPV van analitzar una col·lecció de 190 varietats de pebrots, 183 d'espècies conreades i 7 de silvestres.