Agricultura

El MAPA descarta de moment activar el mecanisme de protecció per al gerd

19/12/2019

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) considera que, "fins a la data, les importacions de gerd marroquí no han impactat en el mercat espanyol de manera que es puguin invocar mecanismes de protecció", després d'analitzar-ne els preus d'entrada i la distribució.


Així ho han afirmat en un comunicat fonts del MAPA després de la celebració ahir d'una reunió de la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, amb representants del sector dels fruits vermells (maduixa, gerd i nabiu), un conreu amb gran presència a la província de Huelva.


"El sector ha compartit la inquietud amb el Ministeri per l'increment de les importacions de producte d'origen marroquí, especialment en el cas del gerd en aquest començament de campanya", ha indicat el Departament, en una trobada en què els participants van analitzar el començament de la campanya 2019/20.


Segons els càlculs, el Marroc ha duplicat en cinc anys els enviaments de gerd a la Unió Europea i ja representen el 13 % de les importacions totals d'aquest producte en el mercat comunitari; però en analitzar-ne els preus d'entrada, han constatat que "no són inferiors als europeus".


Espanya és el cinquè productor mundial de fruits vermells, amb un volum de 450.000 tones a la campanya 2018/19, un 4 % més que en la temporada anterior, i una superfície de 15.000 hectàrees.


Agricultura ha detallat el "contrast" que hi ha entre l'"estabilitat a la maduixa" i el "creixement de la maduixa i el nabiu" ?del 25 % els últims cinc anys?, afavorit per les bones perspectives comercials en el mercat europeu.


Orellana ha valorat que el 93 % de la producció estigui integrada en organitzacions de productors (OP) i que el sector tingui una interprofessional, i ha coincidit amb el sector en la necessitat d'accions de diferenciació i promoció dels fruits vermells espanyols, ha detallat el MAPA.


Pel que fa al Brexit, tant el Departament com el sector esperen que l'acord comercial al qual s'arribi entre la Unió Europea i el Regne Unit permeti "mantenir o fins i tot impulsar" els enviaments de fruits vermells al mercat britànic, ja que representa el 25 % del valor de les importacions.