R+D+i

El MAPA aposta per l'impuls de nous models de negoci, innovadors i digitals

13/05/2021

La directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, Isabel Bombal, ha participat avui en un seminari virtual organitzat per Agrobank, dedicat a potenciar i donar visibilitat a l'important paper que tenen les dones en el medi rural espanyol.


En la seva intervenció, Isabel Bombal ha subratllat l'aposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació pel desenvolupament de nous models de negoci, innovadors i digitals, que contribueixin a la creació d'ocupació de qualitat en el medi rural i a garantir la cohesió social i territorial. Per a la directora general, el paper de les dones en l'impuls d'aquest nou model és essencial.


Isabel Bombal ha posat l'accent en la importància de promoure polítiques i actuacions que afavoreixin l'emprenedoria i la diversificació econòmica del medi rural, que contribueixin a atreure talent al sector agroalimentari. En aquest sentit, ha apuntat que la crisi sanitària de la COVID-19 ha despertat un gran interès per emprendre nous projectes de vida i professionals en les zones rurals, i això ofereix oportunitats de creixement que hem d'aprofitar.


A més, ha assenyalat que la futura Política agrària comuna (PAC) constitueix una eina de gran valor per aconseguir una política agrària més justa, que impulsi un creixement sostenible de les explotacions en els aspectes econòmic, social i mediambiental, especialment útil per a incorporar joves i dones, a través de mesures que superin la doble bretxa de gènere i ruralitat.


La directora general ha afegit que, per donar suport a l'emprenedoria d'empreses agroalimentàries en el medi rural, està prevista la posada en marxa d'una nova línia PIME AGRO per a la concessió de préstecs participatius de base tecnològica a través de l'entitat pública ENISA (Empresa Nacional d'Innovació) que disposarà d'una dotació financera de 30 milions d'euros. La convocatòria es farà al llarg d'aquest any.


Durant la jornada, en què també han participat representants d'associacions nacionals de dones rurals (Fademur i AFAMMER), la directora ha animat els assistents a presentar les seves candidatures a la dotzena edició dels Premis d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals que convoca el ministeri anualment. El termini de presentació acaba el proper 4 de juny.


També ha repassat les activitats que la Xarxa Rural Nacional està organitzant aquesta setmana per afavorir l'intercanvi d'experiències entre emprenedors rurals arreu del territori nacional. Aquesta iniciativa consta d'un cicle de jornades amb què s'ha facilitat la transmissió de coneixement i la solució de problemes a l'hora d'iniciar nous models de negoci.