R+D+i

El MAPA aposta per la intel·ligència artificial i robòtica en els sectors agroalimentari i forestal

19/01/2024

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat el conveni que ha subscrit amb la Universitat de Còrdova que permetrà l’aportació de 2,5 milions d’euros de finançament nacional al projecte europeu d’infraestructures de proves i assaig TEF (Testing and Experimenting Facilities) per incorporar la intel·ligència artificial i les tecnologies robòtiques en els sectors agroalimentari i forestal.

Aquesta iniciativa va començar l’any 2022, quan la Comissió Europea va llançar una convocatòria per donar suport a una única xarxa paneuropea d’espais controlats de proves d’intel·ligència artificial per al sector agroalimentari o Agrifood TEF. El projecte resultant ja s’ha posat en funcionament i té previst de mobilitzar una inversió de 60 milions d’euros durant els pròxims 4 anys, repartits en nodes principals i nodes satèl·lits, desplegats en nou Estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Polònia i Suècia), amb un total de 30 entitats participants.

Dins d’aquesta xarxa, el Node Satèl·lit AgriFoodTEF Espanya xarxa podrà gestionar, en els pròxims anys, 5 milions d’euros: 2,5 milions procedeixen de la Comissió Europea i uns altres 2,5 els aporta el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, el node brindarà serveis tecnològics a empreses, en especial a pimes que dissenyin productes o serveis digitals orientats al sector agroalimentari que es trobin en estat avançat de desenvolupament o pròxim al mercat. Aquestes empreses es podran beneficiar del node satèl·lit espanyol per provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans de llançar-los al mercat, tant en instal·lacions físiques com en plataformes per a proves virtuals.

Hi haurà tres àrees geogràfiques que concentraran la major part de les infraestructures físiques que oferta el node satèl·lit espanyol, el qual atendrà diversos subsectors: 

• A Còrdova, a través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Còrdova. Oferirà una oferta de serveis orientada a conreus herbacis, horticultura i fruiters, ramaderia extensiva i indústria alimentària. Donarà suport a aquesta seu l’empresa espanyola Hispatec. 

• A la Corunya, per mitjà de les instal·lacions del CIAM (Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo, que pertany a AGACAL) i l’equipament de Gradiant. La seva oferta de serveis estarà més orientada a produir farratges i a la producció làctia. En aquesta iniciativa hi col·laborarà el centre gallec d’innovació digital DIH Datalife. 

• A Lleida, a través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Lleida, Agrotecnio, el Centre d’Estudis Porcins i els del Parc Agrobiotech de Lleida. S’orientarà principalment al sector porquí, la fructicultura i els espais de dades agroalimentàries.