Agricultura

El MAPA aposta per la democratització del consum de productes ecològics

08/11/2019

El director general d'Indústria Alimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), José Miguel Herrero, ha plantejat com a "repte" ?en la inauguració de la fira Biocultura Madrid? l'objectiu de "democratitzar el consum de productes ecològics".


En la seva intervenció, Herrero ha incidit en el fet que "cada vegada s'acosten més al consumidor", però que "el repte ara és democratitzar-ne el consum i facilitar que els consumidors puguin accedir fàcilment a aquesta mena d'aliments".


Ha assegurat que, per al MAPA, el sector és "enormement important", amb "creixements exponencials", i per això s'ha desenvolupat un pla estratègic per fomentar-ne la producció.


La directora de Biocultura, Ángeles Parra, ha recordat a Efeagro que Espanya és el primer país europeu en superfície ecològica ?amb 2,3 milions d'hectàrees? i el quart del món.


Actualment, la superfície ecològica representa gairebé el 10 % del total de la superfície agrària útil (SAU) d'Espanya ?amb Catalunya i la Comunitat Valenciana al capdavant?, "un percentatge que a mitjà termini pot fregar el 20 %"."No és només un desig, sembla que serà una gran realitat, ja que les empreses i la gran distribució han entrat en aquest segment", ha indicat, després d'afegir que aquesta "ambiciosa xifra" es pot aconseguir per la creixent demanda de productes eco de les generacions del mil·lenni i Z.


En aquest sentit, Parra ha destacat que "el perfil del consumidor eco" ha passat d'una dona d'entre 40 i 45 anys preocupada per la salut" a "una persona de menys de 35 anys", el 30 % de les quals afirmen que compren aliments biològics certificats.


"La gent jove busca no tan sols aliments eco certificats, sinó que tinguin associats valors socials, de proximitat, ètics i humans", i "aquesta mentalitat serà tendència", ha assenyalat.


Entre els segments bio amb més dinamisme, ha esmentat l'aposta per "gammes completes de gran consum i d'alta gamma", la proliferació de les "marques blanques eco" ?que està abaixant el preu mitjà del sector? i els aliments infantils.


Aquesta edició de Biocultura ?que compta amb 750 expositors i que romandrà a IFEMA fins al diumenge? té entre altres novetats l'aposta per l'envàs compostable, "amb data de caducitat i que no danya l'ecosistema".


Aquesta trobada "eco", que espera l'arribada de 74.000 visitants, ofereix 18.000 referències d'aliments ecològics, amb innovacions com els snacks de fruita deshidratada, les minicireres, les melmelades de tomàquet, papaia o pebrot, pizzes amb tonyina pescada amb canya a les Canàries o els sabons de baobab.