El Govern britànic ha presentat al Parlament una llei per assegurar que el Regne Unit abandona la Política Pesquera Comuna (PPC) de la Unió Europea (UE) a partir del desembre vinent i pot "recuperar el control" de les seves aigües.
La legislació, que l'Executiu espera aprovar sense complicacions gràcies a la seva majoria absoluta a la Cambra dels Comuns, acabarà amb el dret automàtic de les embarcacions comunitàries de pescar en aigües britàniques i explicita que Londres tindrà la potestat de negociar en el futur l'accés que vol atorgar a tercers països.
Aquest accés serà una de les qüestions sobre la taula a la negociació sobre la futura relació entre els dos costats del canal de la Mànega que es durà a terme un cop el Regne Unit hagi trencat els seus vincles amb la UE, aquest divendres.
Fins al desembre, el país es mantindrà integrat en les estructures comunitàries i complirà les regulacions europees, encara que els seus representants ja hauran abandonat les institucions de la UE.
El sector pesquer representa al voltant del 0,1 % de l'economia britànica, però les friccions amb les flotes de països de la Unió va ser una qüestió simbòlica que va servir com a argument a favor del Brexit abans del referèndum del 2016.
"Aquesta legislació permet recuperar el control de les nostres aigües i crear una indústria pesquera sostenible i rendible a les nostres comunitats costaneres", va afirmar la ministra de Medi Ambient, Alimentació i Assumptes Rurals, Theresa Villiers.
"Abandonar les fracassades polítiques pesqueres comunes de la Unió Europea és un dels beneficis més grans del Brexit. Significa que podrem crear un sistema més just", va afirmar la ministra.
La legislació inclou mesures per assegurar que les quotes de pesca són sostenibles des del punt de vista mediambiental i protegeix espècies com els dofins de les captures accidentals.