aceituna
Indústria

L'OMC reobre un contenciós entre la UE i els EUA pels aranzels a l'oliva espanyola

01/08/2023

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) ha acordat avui, 28 de juliol, crear un panel per determinar si els Estats Units (EUA) han complert la sentència prèvia contra els aranzels que aquest país imposa a l'oliva negra espanyola, cosa que reobre un contenciós entre Brussel·les i Washington iniciat el 2019 i que semblava tancat fa dos anys.

Tot i que l'OMC va dictar a favor d'Espanya a la disputa, amb una decisió del novembre del 2021 en què s'assenyalava que els aranzels nord-americans no eren compatibles amb les normatives internacionals, el cas s'ha reobert a instàncies de la UE, que considera que els EUA no estan complint aquell dictamen.

El gener del 2023, l'Administració Internacional de Comerç dels EUA va reduir, però només parcialment, els seus aranzels, que a efectes pràctics van quedar, des del 35 % anterior, en 31 %, cosa que la UE considera insuficient, i assenyala que els Estats Units “continuen aplicant aranzels il·legítims” que poden expulsar d’aquest mercat els exportadors espanyols d’olives.

La UE va sol·licitar el nou panel a l'OMC el 14 de juliol passat, després que al maig les negociacions bilaterals entre Brussel·les i Washington, també al si de l'organisme internacional, no van aconseguir avenços en la disputa.

Segons fonts properes a l'OMC, la delegació de la Unió Europea davant l'organització ha lamentat haver de tornar a portar la disputa al si de la institució després d'una clara sentència a favor seu, però ha defensat la necessitat de fer-ho per la manca de compromís de la part nord-americana.

Per la seva banda, els Estats Units, que han defensat que ja compleixen la sentència del 2021, han acceptat la nova creació del panel. També han manifestar la seva disposició a continuar treballant amb la UE per resoldre aquesta qüestió de la manera més positiva possible.