Indústria

L'olivarer llança missatge de ràbia: "No ens rendirem"

11/10/2019

Han demanat accions concretes al Govern i a la Unió Europea (UE).


El periodista José Ribagorda ha llegit el comunicat que ha conclòs una manifestació a la qual han assistit unes 30.000 persones, segons fonts de l'organització (8.000 per a la Delegació del Govern) i que ha transcorregut des de la Puerta de Alcalá fins a Atocha, davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.


Al comunicat, els olivarers asseguren que les polítiques necessiten centrar-se en els olivars tradicionals, perquè "no és just" que la seva feina "acabi en una oferta reclam" d'una empresa de la distribució que "banalitza" l'oli d'oliva. Encara que s'ha avançat "una mica" en la legislació, el sector creu que cal una revisió "urgent" la normativa per evitar de manera "contundent" la venda a pèrdues.


Els productors reclamen que es posi en marxa de manera "urgent" d'una norma de qualitat que permeti al consumidor saber "exactament" les categories de l'oli, i doti de "transparència i seguretat tot el sector". Al text no s'han oblidat dels aranzels del 25 % anunciats pels EUA a nombrosos productes agroalimentaris, entre els quals, l'oli d'oliva envasat i les olives verdes de taula.


Al seu parer, és "indignant" que sigui el sector agrari el que "pagui els plats trencats" d'una altra disputa comercial (aeronàutica en aquest cas) que "no té res a veure amb nosaltres": "Ara és quan la UE ha de donar una resposta consensuada" perquè l'olivar també "s'hi juga molt" en aquest assumpte.


Davant d'aquests reptes, han demanat unitat, "necessària" perquè les solucions, encara que "no siguin ràpides", arribin. El president de Cooperativas Agro-Alimentarias de Jaén, Higinio Castellano, ha defensat que cal assegurar preus justos a l'olivar, però amb mesures "contundents" i "no pegats". Espanya ha d'exigir davant de la UE que es revisin els mecanismes de regulació del mercat, i permetre l'"autoregulació" del sector per "adaptar l'oferta a la demanda".


En una línia semblant s'ha expressat el president d'Asaja, Pedro Barato, per a qui aquests preus justos s'aconsegueixen amb l'autoregulació i l'emmagatzematge privat del producte. A més, Barato ha reclamat un decret llei que reculli la impossibilitat de vendre per sota dels costos de producció.


El secretari general de la COAG, Miguel Blanco, ha acusat la indústria de "tombar el preu de l'oli" i a la distribució de "vendes a pèrdues", mentre les administracions "no fan res" per evitar-ho. Per a Blanco, aquestes pràctiques són un "robatori", després d'insistir a demanar solucions perquè el sector tampoc no sigui "moneda de canvi" como en el cas dels aranzels estatunidencs.


El secretari general de la UPA, Lorenzo Ramos, reclama que el mercat i el consumidor sàpiguen "reconèixer i valorar" l'oli d'oliva, tot i que hi ha un camí "molt llarg" fins a aconseguir-ho. Segons Ramos, els manifestants han donat aquest dijous una "lliçó de fortalesa" i han mostrat a les administracions la necessitat que tenen d'"involucrar-se" a buscar una solució.


A més de la revisió del sistema d'emmagatzematge privat, l'activació de l'autoregulació o la lluita contra la banalització, el sector ha llançat un decàleg de peticions entre les quals s'inclouen que la PAC asseguri el manteniment de l'olivar, que les polítiques contra el despoblament tinguin en compte la seva capacitat per fixar població o donar suport a la concentració i l'associacionisme.


La manifestació, en la qual s'han exhibit pancartes amb lemes com "En defensa de l'olivar tradicional. No al despoblament" o "Preus justos per a un olivar viu", ha transcorregut en línies generals, sense incidents, amb els participants xiulant i corejant diverses consignes en defensa del seu lloc de treball i el seu futur.


Entre els representants polítics, cal esmentar la presència del líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, i de la portaveu de Ciudadanos al Congrés, Inés Arrimadas, que ha patit una "topada" amb alguns olivarers descontents amb la defensa que fa la classe política del sector agrari i ha estat relegada per l'organització a la segona fila de la manifestació.