Agricultura

L'oli d'oliva verge extra, el producte agroalimentari andalús que més s'exporta

02/01/2021

El sector agroalimentari continua encapçalant les exportacions d'Andalusia. Les seves xifres, tot i les restriccions causades per la pandèmia i el llast d'aranzels i vetos, segueixen creixent en un mercat global cada cop més competitiu i amb més competidors. Aquesta regió espanyola és l'horta, no només d'Europa, sinó de molts països que aposten per la qualitat, la innovació i la sostenibilitat dels nostres camps.


La primera posició l'ocupa l'oli d'oliva verge extra (AOVE). Les últimes dades d'exportació analitzades per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible i corresponents al període gener-octubre, assenyalen que l'or verd andalús comptabilitza ja 1.203 milions d'euros en vendes més enllà de les fronteres espanyoles. I això, malgrat que el seu valor en el mercat internacional no passa pel seu millor moment.


Darrere hi ha el pebrot amb 624 milions, gairebé la meitat que l'AOVE, emblema indiscutible de la dieta mediterrània. La tercera posició és per als tomàquets andalusos, que segueixen aportant color a les cuines de mig món. En quarta posició, i malgrat que encara són lluny els mesos de màxima producció, hi ha les maduixes fresques. La cinquena posició és per a l'oli d'oliva no verge, seguit dels cogombres i les olives.


El principal destí dels productes agroalimentaris d'Andalusia és Alemanya, on la fruita i les hortalisses andaluses són molt apreciades per un consumidor molt exigent i compromès amb la sostenibilitat social i mediambiental. En total, de gener a març sumen 1.654 milions d'euros. No gaire lluny hi ha la veïna França.


El tercer dels països que més compra productes agroalimentaris andalusos és el Regne Unit. Per això, la seva sortida de la Unión Europea és una de les preocupacions principals de les nostres empreses més exportadores, que temen una caiguda en les vendes com a conseqüència dels efectes pràctics del Brexit.


El primer dels països extracomunitaris és Estats Units, que ocupa la setena posició entre els que més compren productes agroalimentaris andalusos. Malgrat el dur impacte dels aranzels que va imposar l'administració Trump, els estatunidencs segueixen triant la marca Andalusia.


Crida molt l'atenció com les exportacions a la Xina segueixen creixent amb gran força. El gegant asiàtic ocupa la vuitena posició amb 269 milions d'euros i un augment de gener a octubre que supera el 23%. També crida molt l'atenció l'augment de Suïssa (onzena posició) amb un 37,2% més.