Entenent la innovació com a la via de creixement principal de l'ecosistema vitivinícola del nostre país, l'Organització Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE) i la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV) posen el focus en l'impuls de l'R+D+I. Tal com explica la presidenta de la PTV, Mireia Torres, "totes les fites que s'han assolit aquests últims anys no haurien estat possibles sense l'estreta col·laboració i les sinergies que hem construït amb entitats estratègiques del sector com l'OIVE, entitat especialment implicada amb la qual la PTV col·labora des de l'any 2018 per mitjà d'un pla conjunt d'actuació".
En aquest sentit, durant la primera meitat d'aquest any 2021 s'han promogut un total de 10 projectes d'R+D+I en el marc d'aquest acord, que estan a l'espera d'aprovació en els propers mesos. Si finalment s'accepten les propostes, representarien una mobilització de pressupost de més de 5 milions d'euros, dels quals 4,5 serien finançats per institucions públiques. Cal fer una menció especial a 8 d'aquests 10 projectes, que inclouen la recerca de pràctiques i tècniques sostenibles o encaminades a la lluita contra el canvi climàtic entre els seus objectius principals.
Com a resultat, el sector del vi disposa avui d'un document de referència que recull els principals reptes cientificotècnics que suposaran la base per al desenvolupament de futurs projectes d'R+D+I. Un total de 28 línies estratègiques agrupades en 6 àrees d'interès que abasten tota la cadena de valor del vi: viticultura, procés, producte, sostenibilitat i canvi climàtic i salut i economia vitivinícola.