R+D+i

L'OIVE i la PTV avancen en l'acord per impulsar la innovació vitivinícola

11/03/2021

Malgrat que el 2020 ha sigut un any convuls, també ha sigut un any d'èxits per a la innovació tecnològica del sector vitivinícola que, un cop més, ha demostrat una gran capacitat de resiliència i una indubtable aposta per l'R+D+I com a motor de canvi.


En aquest sentit, i per tercer any consecutiu, l'Organització Interprofessional del Vi d'Espanya (www.interprofesionaldelvino.es/" target="_blank" rel="noopener">OIVE) i la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV) han ajuntat forces en pro de la innovació i han articulat un pla de treball conjunt basat en quatre pilars: la identificació de grans projectes estratègics, la dinamització de projectes d'R+D+I ?amb atenció especial a aquells encaminats a pal·liar els efectes del canvi climàtic?, l'impuls de l'Agenda Estratègica d'Innovació del Vi i l'execució d'un pla de transferència tecnològica i capacitació tècnica destinat a tots els operadors del sector.


Així, en el marc de l'acord entre l'OIVE i la PTV, al llarg del 2020 s'han dinamitzat un total de 26 projectes d'R+D+I, dels quals 18 estan directament relacionats amb aspectes de sostenibilitat i canvi climàtic. Aquests projectes representen una inversió de més de 27,5 milions d'euros i han rebut un finançament públic de més de 22,5 milions d'euros.


A més, s'ha sol·licitat un projecte a la convocatòria d'execució de projectes d'innovació per grups operatius del MAPA, liderat per l'OIVE i en què participen set entitats més amb l'objectiu de validar un model d'estimació del rendiment de la verema a través de l'ús de dades massives i models predictius.


Com a principal novetat de l'acord de col·laboració entre les dues entitats el 2020, es va dissenyar un pla de transferència tecnològica i de capacitació tècnica dirigida a tots els operadors de la indústria vitivinícola que es va haver d'implementar principalment on-line a causa de la situació generada per la COVID-19. Així, es van celebrar un total de quatre cursos formatius, un de presencial i tres en format on-line, que van comptar amb la participació de gairebé 700 assistents en total, les temàtiques dels quals es van centrar en aspectes tan diversos com l'aplicació de fitosanitaris en viticultura o els canvis de consum generats arran de la pandèmia.


Finalment, l'OIVE ha col·laborat estretament amb la Comissió Tècnica de la PTV durant el procés d'actualització de l'Agenda Estratègica d'Innovació del Vi 2021-2024. Aquest document, que sortirà a la primavera, recull els reptes i objectius principals que ha d'abordar el sector del vi pel que fa a l'R+D+I.