Agricultura

L'ocupació agrícola resisteix el cop de la COVID-19

07/05/2020

Les campanyes de recol·lecció han aportat una alenada d'aire fresc a l'ocupació en l'agricultura, que ha resistit millor que altres sectors la sotragada del coronavirus i ara veu com se suavitzen algunes de les restriccions imposades en l'estat d'alarma.


Durant l'abril, l'afiliació mitjana al Sistema Especial Agrari (SEA) va pujar en 10.561 persones respecte del mes anterior, fins als 759.943 inscrits, tot i que l'atur va augmentar en 4.015 persones i es va situar en 163.435 aturats.


De moment, els sindicats asseguren que no tenen constància que faci falta mà d'obra per a les campanyes, contràriament a la por que els productors havien expressat al començament per les limitacions a la mobilitat que impedeixen que arribin temporers estrangers. Segons una enquesta de l'empresa de recursos humans Randstad, més de 100.000 persones a Espanya estarien disposades a treballar al camp per salvar les collites.


Les organitzacions agràries han creat borses de treball a les quals s'han apuntat desenes de milers de persones ?la major part de les quals no tenen prestació d'atur?, a fi de facilitar-ne la contractació per part dels empresaris.


Malgrat els esforços que es fan per mantenir l'activitat i l'ocupació, si es comparen les xifres d'abril del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social amb el mateix mes del 2019, l'afiliació al SEA va caure en 22.418 persones (2,87 % menys anual) i l'atur va pujar en 13.533 (9 % més).