Agroqualitat

Lletó, xai i cabrit: de la sostenibilitat, a l'excel·lència gastronòmica

01/03/2019

La cerca de la sostenibilitat és una necessitat que cada vegada té més pes en la gastronomia d'avui dia. Les capes més joves de consumidors són, fonamentalment, les que busquen aquest afegit a l'hora de dissenyar el cistell de la compra. Els productes alimentaris han de ser deliciosos, senzills de manejar, saludables i sostenibles, cosa que no tots aconsegueixen.


Les carns de les ramaderies d'oví i cabrú reuneixen tot el que cal per satisfer els consumidors més exigents, tant els més tradicionals com els més joves. I el conjunt de productors i comercialitzadors de la carn de lletó, xai i cabrit, agrupats en la interprofessional Interovic, ha fet una important aposta per posicionar el seu producte com una carn amb un sòlid futur.


Versatilitat dels nous talls Una part d'aquest futur ha nascut en la revolució que ha experimentat amb la nova presentació, gràcies a talls més petits, versàtils, fàcils de cuinar i a punt per menjar de manera individual. Amb aquestes noves presentacions ja són molts els consumidors que opten per prendre xai i cabrit qualsevol dia de la setmana, tant per dinar com per sopar, de manera que aquesta carn passa a formar part del cistell diari de la compra.


Medallons, turnedó, filet de cuixa, xurrasco, xurrasquets, carn magra del coll, collars, costelletes, pinxo morú, broqueta i hamburguesa són els noms que han rebut aquests nous formats. Així, aquestes carns van recuperant la presència que van tenir a les llars espanyoles durant moltes dècades i el paper de les quals es va anar perdent en passar a ser relegades gairebé exclusivament a celebracions i festivitats entre familiars i amics.


És important destacar que aquests nous usos culinaris van de la mà de la sostenibilitat d'aquesta ramaderia extensiva. I és que no hem d'oblidar que darrere d'aquests talls hi ha el sector ramader que, possiblement, manté més viu i actiu el medi rural. Perquè parlar d'oví i cabrú és parlar de paisatge, cultura, economia, qualitat i seguretat alimentària.


És parlar de gustos i plaers per al paladar, i també d'una de les qualitats diferencials que més valoren els consumidors: l'origen del producte.