R+D+i

Una "llengua virtual" predirà el gust de productes alimentaris

03/09/2019

Investigadors de la Universitat de Granada participen en unprojecte europeuque té com a objectiu crear una "llengua virtual" per predir el gust dels productes alimentaris.


Coordinat pel Politècnic de Torí (Itàlia) i finançat amb 1,1 milions d'euros del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea,el projecte servirà per unir les ciències agroalimentàries i la intel·ligència artificial, ha informat la Universitat de Granada. Segons explica la investigadora principal del projecte, Vanessa Martos Núñez, la idea es "concebre un predictor del gust que s'apliqui als productes alimentaris europeus", cosa que, diu, "impulsarà i ampliarà a escala mundial el mercat alimentari europeu".


A la iniciativa hi participen investigadors de nou institucions de quatre països europeus: Itàlia, Grècia, Espanya i Suïssa. L'algoritme intel·ligent proposat, mitjançant la integració de tècniques de descobriment de medicaments i algoritmes per a grans dades,predirà el perfil organolèptic?que es prediu pels sentits? d'un aliment específic basat en la composició química.


Segons els investigadors, els resultats d'aquesta recerca donaran informació sobre els mecanismes que impulsen la transferència d'informació "des del nivell químic, on els components moleculars dels aliments s'uneixen als receptors gustatius, fins a una cascada d'esdeveniments supramoleculars i cel·lulars, i emergeix com una sensació elaborada que contribueix fortament al perfil organolèptic alimentari".


Per part de la Universitat de Granada, hi col·laboren professors de la Facultat de Ciències i de la Facultat de Farmàcia, l'Escola d'Enginyeries Informàtica i de Telecomunicació i el panell de tast multidisciplinari del Seminari d'Estudis Gastronòmics i Enològics.