R+D+i

L'IRTA i la Diputació de Girona impulsaran la recerca en sostenibilitat i economia circular

02/11/2020

Garantir la capacitat econòmica del sector agroalimentari gironí i la seva sostenibilitat és una prioritat per a les institucions de les comarques gironines, i també per a l'IRTA. És una de les conclusions principals a què es va arribar en la II Taula Institucional de les Comarques de Girona, que es va celebrar a la seu del www.baixemporda.cat/ca/" target="_blank" rel="noopener">Consell Comarcal del Baix Empordà el 15 d'octubre i que va reunir diverses autoritats de les comarques de Girona, a més de diversos representants de l'IRTA. En paraules del director general del IRTA, Josep Usall, "Ja no parlem de maximitzar la producció, sinó d'aconseguir una producció sostenible ambientalment, socialment i econòmicament al llarg del temps".


És en aquest sentit que, en la reunió, es va presentar una proposta conjunta entre l'IRTA i la Diputació de Girona, orientada no només a minimitzar els efectes de l'activitat de les explotacions agrícoles i ramaderes sobre el medi ambient, sinó a aconseguir, fins i tot, que tingui una repercussió positiva. La proposta es basa en els principis de l'economia circular, la bioeconomia i l'increment de la biodiversitat. Així, està previst impulsar els models de transició agroecològica i agroenergètica en favor de la sostenibilitat ambiental i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la seguretat alimentària i les innovacions tecnològiques. El resultat serà un pla estratègic per al sector agroalimentari de Girona.


És el segon any que l'IRTA organitza la Taula Institucional de les Comarques de Girona, una trobada que té l'objectiu de donar a conèixer als agents del territori la tasca que desenvolupa l'IRTA, a més a més de captar les seves necessitats i inquietuds en matèria de recerca i innovació.


Van assistir a la reunió Josep Usall, director general de l'IRTA; Joan Tibau, delegat institucional a Girona; www.baixemporda.cat/ca/el-consell-comarcal/organs-de-govern/" target="_blank" rel="noopener">Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà; Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient i representant de la Diputació de Girona en el Consell d'Administració de l'IRTA; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona; Pere Saló, director dels Serveis de Territori i Sostenibilitat a Girona; www.girona.cat/sgdap/cat/govern_regidor_fitxa.php?id=160" target="_blank" rel="noopener">Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona; www.cambragirona.cat/la-cambra/organs-de-govern-i-consultius/" target="_blank" rel="noopener">Jaume Guardia, vicepresident de la www.cambragirona.cat/" target="_blank" rel="noopener">Cambra de Girona; Josep Leal, diputat de SEMEGA, i Antoni Fernández, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de La Tallada d'Empordà.