Agricultura

L'impacte de l'aranzel dels EUA a l'oli

04/10/2019

L'Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç Exportador de l'Oli d'Oliva (Asoliva) considera que la imposició d'un aranzel del 25 % a l'entrada de l'oli d'oliva espanyol als Estat Units suposarà que Espanya surti del mercat, en benefici d'altres exportadors.


El director gerent d'aquesta patronal, Rafael Picó, ha subratllat que és "la pitjor notícia" que manejava el sector, ja que si s'imposa aquesta taxa vol dir que "a Espanya l'han treta del mercat en favor d'altres països productors, com Itàlia, Grècia, Portugal, Turquia, Tunísia, el Marroc, Xile o Austràlia", que no se'n veuen afectats.


"Serà molt difícil lluitar-hi", segons Picó, qui ha xifrat en 120.000 les tones d'oli d'oliva que es venen cada any als Estats Units, amb un creixement any rere any, ja que és la segona destinació de l'oli d'oliva espanyol, després d'Itàlia.


L'Administració Trump va anunciar aquest dimecres que el 18 d'octubre començarà a imposar aranzels a la UE, amb més pes en quatre països, entre els quals, Espanya, després de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) a favor de Washington en una prolongada disputa comercial.


Entre els productes que es veuran afectats pels gravàmens figura el formatge fresc, les olives, l'oli d'oliva i productes porcins d'origen espanyol, alemany i britànic, a més del vi, d'acord amb una llista distribuïda per l'Oficina de Comerç Exterior.


En aquest sentit, Picó ha reflexionat que, si fos una taxa del 25 % per a tots els països, "qui patiria seria el consumidor americà, que pagaria un oli més car", però quan la imposen a un país, el comprador es desplaça a altres marques.


A més, ha recordat que "hi ha una altra notícia molt dolenta", que és que l'aranzel afecta només l'oli envasat, una mesura amb què l'Administració americana "preserva la indústria envasadora del seu país, perquè podrà continuar comprant a granel, envasar-lo amb la seva marca i comercialitzar-lo".


Asoliva integra prop de 50 empreses, entre les quals hi ha 'gegants' com Deoleo, Sovena, Migasa o Ybarra.