L'ICEX Espanya Exportació i Inversions i la Federació Espanyola del Vi (FEV) han renovat el conveni marc de col·laboració per coordinar les seves respectives accions de divulgació, formació i promoció dels vins espanyols a l'exterior.
La col·laboració entre la FEV i l'ICEX des del 2019 ha donat fruits importants durant aquests anys. La FEV, per exemple, és membre del comitè certificador del segell Restaurants from Spain i de la Mesa de la Gastronomia Espanyola, organisme des del qual s'està treballant per promoure el reconeixement internacional de l'excel·lència i diversitat dels nostres vins i el compromís del sector amb la sostenibilitat i la innovació. Tot plegat contribueix de manera decisiva a generar una potent imatge de país.
L'acord inclou l'organització i elaboració d'un pla de treball anual conjunt en què es promoguin no només seminaris i fòrums de debat sobre la internacionalització del sector del vi, sinó també activitats de promoció internacional, com també jornades tècniques, seminaris d'oportunitats en mercats estratègics i missions inverses de compradors o prescriptors d'opinió, entre altres accions. També comprèn la participació de responsables de l'ICEX en els comitès i grups de treball de la FEV per intercanviar informació d'utilitat per a les empreses.
En Espanya hi ha prop de 4.500 cellers, dels quals més de 2.100 han exportat de manera regular en, com a mínim, els últims quatre anys, i més de 1.000 disposen d'una facturació a l'exterior superior als 50.000 euros. Aquesta gran vocació internacional es reflecteix en les xifres: Espanya és el primer exportador mundial en volum i supera els 23,5 milions d'hectolitres venuts a l'exterior l'any 2021. Així, se situa entre els tres exportadors més importants del món pel que fa al valor, amb més de 2.900 milions d'euros facturats en els mercats internacionals d'enguany.
La indústria del vi va ser una de les que més va patir durant la pandèmia per les importants restriccions que es van imposar a la mobilitat i a la vida social durant aquest període. En paral·lel, també va ser una de les més solidàries amb la reconversió de les seves línies de negoci per mitigar l'escassetat de materials o productes, com els gels hidroalcohòlics. És un potent motor de la nostra economia i en aquest escenari els mercats internacionals hi juguen un paper essencial, ja que més del 70 % del vi que Espanya produeix s'exporta.