R+D+i

L'ICEX engega el primer Desafía vertical per a empreses del sector de les tecnologies alimentàries

30/07/2021

Espanya és una potència en la indústria alimentària mundial. Ocupa la setena posició en la llista de països exportadors. Per consolidar aquesta posició és essencial potenciar la innovació representada pel sector de les tecnologies alimentàries. Aquest conjunt d'empreses impacta de manera directa en totes les baules de la cadena alimentària, i reforça la capacitat de generació de nous productes i ingredients, la sostenibilitat i traçabilitat en la indústria i el compromís amb el medi ambient. També en el sector de les tecnologies alimentàries Espanya compta amb un ecosistema de més de 400 empreses que estan desenvolupant capacitats d'avantguarda i que estan cridades a jugar un paper essencial en tota la indústria agroalimentària.


Els Països Baixos compten amb un dels ecosistemes més favorables per l'emprenedoria perquè disposen de diferents fons d'inversió i acceleradores especialitzades en alimentació alternativa, diverses vinculades a la Universitat de Wageningen. Amb el seu esperit empresarial i amb gairebé 120 milions d'euros invertits, està generant nombroses start-ups i scale-ups. A més, hi són presents plataformes importants com Foodvalley, que agrupa 1.500 noves empreses neerlandeses i internacionals de tecnologia agrícola amb programes d'acceleració per start-ups. D'altra banda, hi ha una potent xarxa de multinacionals alimentàries per a la gran distribució gràcies a un règim fiscal favorable, uns costos d'establiment i una bona localització en termes logístics. Tots aquests elements converteixen els Països Baixos en una destinació òptima perquè les empreses espanyoles del sector de les tecnologies alimentàries reforcin els seus models de negoci i la seva dimensió internacional.


El programa Desafía té l'objectiu objectiu de consolidar el procés d'internacionalització d'empreses innovadores exposant i integrant-les en destinacions clau. Fins a la data s'han desenvolupat dos centres més a San Francisco i Tel Aviv en col·laboració amb Red.es. El que ara es crearà als Països Baixos serà el primer amb un enfocament sectorial específic per al sector de les tecnologies alimentàries.


La iniciativa que s'engega ara contempla dues setmanes d'immersió en l'ecosistema d'emprenedoria neerlandès. Allà, de la mà d'una agència especialitzada, es desenvoluparan activitats de networking, tallers, visites a empreses i accions d'escalabilitat, sempre amb la finalitat que les empreses espanyoles del sector de les tecnologies alimentàries puguin entrar en contacte directe amb els principals agents implicats en l'emprenedoria. Després d'aquest període, l'ICEX seguirà acompanyant les empreses en noves accions de consolidació en esdeveniments i amb els principals interlocutors internacionals.