L'exportació espanyola de fruita i hortalisses fresques tancarà el 2021 superant els 15.200 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 4% en comparació amb l'any anterior segons les estimacions de FEPEX, i començarà el 2022 amb reptes importants, entre els quals destaca el desenvolupament normatiu de la nova PAC, la transició verda, la globalització creixent del mercat comunitari i l'increment dels costos.
En volum, l'exportació de fruita i hortalisses fresques el 2021 augmentarà lleugerament, un 1% en comparació amb el 2020, i això suposa un total de 13,3 milions de tones segons les estimacions de FEPEX, basades en dades del Departament de Duanes i Impostos Especials fins al mes d'octubre i en una previsió de les dels mesos de novembre i desembre.
Aquest any que s'acaba ha estat marcat per la inflació dels costos i la dificultat de traslladar-los als preus de venda en un escenari de pandèmia. Ha estat també el primer any del Regne Unit fora de la UE, fet que ha suposat l'adaptació a noves obligacions documentals i de controls exigides pel Regne Unit, país on s'ha observat un fort creixement de la competència de tercers països.
El 2022 s'acabarà el desenvolupament normatiu de la PAC, després de la presentació del Pla estratègic per part del MAPA a la Comissió Europea abans que finalitzi aquest any. FEPEX considera imprescindible que el model nacional inclogui l'accés de la generalitat dels productors de fruita i hortalisses fresques i de flors i plantes vives als ajuts directes a partir del 2023 per acabar amb la discriminació que hi ha amb altres productors nacionals i comunitaris. La nova normativa d'aplicació de la PAC regularà també les intervencions sectorials, fet que comportarà la revisió dels reials decrets de reconeixement d'organitzacions de productors i de fons i programes operatius.