Indústria

L'exportació d'oli d'oliva envasat als EUA va caure un 60 % el desembre

27/02/2020

Les exportacions espanyoles d'oli d'oliva als Estats Units es van esfondrar durant el mes de desembre més d'un 60 %, fins a les 1.730 tones, perjudicades per l'aranzel imposat per l'Administració nord-americana.


Així ho ha advertit aquest dilluns Cooperatives Agro-alimentàries, els responsables de la qual han dit que les dades oficials revelen que no es venia una xifra tan baixa als EUA en un mes de desembre des del 2008.


A més, han explicat que ja s'observa un "important increment" de les importacions espanyoles d'oli d'altres països perquè les empreses del sector puguin exportar-lo als EUA sense que els afecti l'aranzel, ja que aquest impost només afecta l'envasat d'origen espanyol.


Concretament, només el desembre Espanya va comprar 27.000 tones d'oli d'oliva d'altres països, un "rècord absolut".


L'aranzel va entrar en vigor a mitjan octubre, i només l'últim trimestre del 2019 el país en va importar 53.000 tones procedents d'altres orígens, amb Portugal al capdavant amb el 60 % de totes les compres i per davant de Tunísia (24 %) i Argentina (4 %).


A Cooperativas han incidit en el fet que la decisió de l'Administració Trump d'imposar més impostos a alguns productes agroalimentaris ?en el conflicte obert amb la UE pels ajuts públics concedits al projecte aeronàutic d'Airbus? té "greus repercussions".