Indústria

L'Eurocambra demana donar suport als pagesos davant dels aranzels de Trump

28/11/2019

El ple del Parlament Europeu ha demanat avui suport "urgent" per als pagesos afectats pels aranzels que els Estats Units van decidir imposar sobre productes comunitaris després de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) pels subsidis al fabricant europeu d'avions Airbus.


En una resolució aprovada a mà alçada, l'Eurocambra assegura que la Unió Europea (UE) ha d'actuar "amb rapidesa" per ajudar els pagesos afectats i fer servir tots els instruments del mercat que hi hagi.


També demana una resposta unificada de tot el club comunitari, donar suport a les campanyes de promoció dels productes de la UE a l'estranger i buscar una solució negociada amb els Estats Units. Així, els eurodiputats mostren preocupació pels efectes col·laterals per als sectors agrícola i alimentari d'una disputa en un sector "sense cap relació directa" como és el de l'aviació, i critiquen la decisió dels Estats Units d'imposar aranzels addicionals a tants productors.


El 18 d'octubre, el president dels EUA, Donald Trump, va imposar aranzels del 25 % a productes agroalimentaris de la UE com l'oli d'oliva i els formatges espanyols. A més, van quedar afectats el vi i les begudes alcohòliques, els productes lactis, les olives, la carn de porc, alguns dolços, la fruita processada o els cítrics.


Els països més afectats pels aranzels estatunidencs són Alemanya, Espanya, Itàlia, França, el Regne Unit i Irlanda.


Els Estats Units són la principal destinació de les exportacions de la UE i el 2018 els Vint-i-vuit van vendre a aquest país productes per 22.300 milions d'euros.