Agricultura

L'etiquetatge dels llegums, un signe de distinció per als pagesos

11/02/2020

Un etiquetatge que indiqui clarament l'origen dels llegums és clau per promocionar-los a Espanya davant de la competència d'altres països, segons fonts del sector, que demà celebra el Dia Mundial del Llegum.


El 10 de febrer està declarat per l'ONU una jornada internacional per conscienciar sobre els beneficis que comporta consumir aquests aliments sans, nutritius i rics en proteïnes. Des del Centre del Llegum a Espanya, els Consells Reguladors de quatre figures de qualitat controlen tot el procés de producció de cada una.


El director tècnic, Nicolás Armentero, ha subratllat en declaracions a Efeagro que els baixos preus internacionals del llegum obstaculitzen la competència. "Potser al consumidor no li posem gens fàcil identificar el producte", ha dit el responsable, que ha considerat un "gran obstacle" que "en l'etiquetatge no es posi clarament si és d'importació o exportació".


Es calcula que tres quartes parts del consum nacional provenen de llegums importats, especialment de països com Canadà, Estats Units o Mèxic.


Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), el consum de llegums se situava el 2018 en 3,20 quilos per persona l'any, el 2,4 % més que un any abans, tot i que el nivell ha caigut força les últimes dècades.


"Ens agradaria que hi hagués més demanda per part dels consumidors", ha dit Armentero, que ha reconegut que als productes espanyols de qualitat els "falta una mica de potencial per tenir més presència" en el mercat.


Armentero s'ha mostrat a favor de treballar amb varietats autòctones perquè siguin més productives i resistents a les plagues, i que es puguin adaptar al canvi climàtic després que les últimes collites hagin estat "força dolentes per les males condicions".


Durant les últimes cinc campanyes es van produir de mitjana a Espanya unes 269.000 tones de lleguminoses en gra (mongetes seques, llenties, cigrons), segons dades del Ministeri.