Agricultura

L'estratègia "De la granja a la taula" quantifica els objectius d'Espanya

17/06/2020

L'estratègia de la Comissió Europea "De la granja a la taula" i també la de biodiversitat que s'han presentat fa poc "realment" el que aporten és una "quantificació" d'objectius relacionats amb la sostenibilitat sobre els quals Espanya ja estava treballant dins del disseny de la futura Política Agrària Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC).


Ho ha assegurat aquest dimarts el secretari general d'Agricultura i Alimentació, www.mapa.gob.es/es/ministerio/funciones-estructura/organigrama/SG_Agricultura_Alimentacion.aspx" target="_blank" rel="noopener">Fernando Miranda, durant la seva intervenció en unes jornades telemàtiques de l'Associació Espanyola d'Economia Agroalimentària (AEEA) en les quals s'ha abordat la presentació d'aquestes dues estratègies i la possible repercussió que tindran per a la PAC.


El pla estratègic que es dissenya a Espanya per aplicar la futura PAC recull qüestions sobre aplicació de fertilitzants, usos sostenibles de productes fitosanitaris o implementació de pol·linitzadors que entronquen amb els objectius de les estratègies europees, segons ha indicat Miranda. "Són objectius que s'han plantejat en forma de camins per seguir, però cal veure com els traduïm a escala nacional", ha dit.


Miranda ha fet també referència a la "incertesa" dels calendaris d'aplicació de la PAC i de desenvolupament d'aquest pla estratègic degut a la irrupció del coronavirus i la presentació de les dues estratègies. De fet, ja estima que el pla estratègic per a Espanya s'endarrerià fins a mitjans de l'any que ve, amb la qual cosa calcula que la nova PAC entrarà en vigor el 2023.


D'altra banda, el cap d'Unitat adjunt a la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament de la Comissió Europea, Ricard Ramón, ha negat que la CE "hagi esperat a sortir d'aquesta crisi" del coronavirus o que tingués una "data concreta" per presentar les estratègies: "Al contrari, ja estava anunciada des de l'estiu passat". "Això no és nou o improvisat, sinó una reflexió molt profunda des de fa anys" i la Comissió actual "té l'ambició en l'àmbit d'una sostenibilitat transversal", és a dir, que arriba a més sectors que el primari.


El responsable de Relacions Internacionals de Cooperatives Agroalimentàries, Gabriel Trenzado, ha assenyalat que la UE hauria d'haver esperat "al setembre" per presentar aquestes iniciatives, perquè es tracta d'"objectius en els quals tots estem involucrats". Trenzado ha reclamat que aquestes polítiques s'assentin en un debat "sobre les evidències científiques" i "vagin més enllà de l'activisme".


La coordinadora de política agrària i alimentació sostenible de WWF España, Celsa Peiteado, ha posat en valor la interlocució que manté amb les associacions agràries i ha aclarit que quan parlen de sostenibilitat ho fan referint-se a les "tres potes: econòmica, social i mediambiental".