Pesca

Les xarxes generen el 10 % dels plàstics al mar

07/11/2019

Les xarxes de pesca abandonades al mar representen el 10 % del total de residus plàstics que hi ha als fons marins, segons l'últim informe publicat per Greenpeace, en el qual es detalla que cada any es deixen 640.000 tones de xarxes a l'aigua.


Greenpeace ha informat avui en un comunicat que aquestes dades es recullen a l'informe Redes fantasmas: el abandono de redes de pesca amenaza nuestros océanos, en el qual s'indica que el 6 % de totes les xarxes utilitzades, el 9 % de totes les trampes de pesca passiva (nanses) i el 29 % de tots els palangres (línies de pesca de diversos quilòmetres de llarg) romanen al mar.


L'ONG ha reclamat que es desenvolupin mesures de gestió "més estrictes" contra aquestes xarxes fantasma "mortals", incloent-hi l'acord d'un tractat global dels oceans que podria protegir almenys el 30 % de les masses d'aigua per al 2030 i que prohibís les activitats humanes "més perilloses, inclosa la pesca industrial". Segons Greenpeace, els residus de pesca "no només continuen matant" la vida marina, sinó que també danyen "greument" els hàbits submarins.


L'ONG també posa el focus en la sobrepesca, que va estar "a punt" de provocar l'extinció de la llagosta de Tristan da Cunha al mont Vema, però ara mostra "signes de recuperació" gràcies a la prohibició de la pesca de fons en aquesta àrea.


Això reflecteix com els oceans tenen una "sorprenent capacitat" de regeneració, han assenyalat des de l'organització ambiental, que estima que les proteccions actuals per als ecosistemes en aigües internacionals "clarament no són suficients".